Een praktische opleiding geschikt voor een breed publiek
Maarten Grefte volgde de Masterclass Process Mining

"Ik kan process mining nu in de praktijk toepassen"

De tweedaagse masterclass Process Mining van Erasmus Academie geeft snel en eenvoudig inzicht in complexe bedrijfsprocessen. Deelnemer Maarten Grefte volgde eind vorig jaar de masterclass en kijkt met een goed gevoel terug.

Waarom bent u vorig jaar aan de masterclass begonnen?
“Ik ben financial consultant bij Robert Muntel. Binnen ons kantoor speelden we al een tijd met de gedachte om process mining als een stuk dienstverlening naar onze opdrachtgevers aan te bieden. Alleen de gebruikerservaring en kennis ontbraken nog. We wisten van het bestaan af, maar daar stopte het. Erasmus Academie bood niet alleen de masterclass aan, maar maakt in de masterclass ook gebruik van het softwareprogramma Disco. Die tool hadden wij ook op ons lijstje staan, dus dat kwam goed uit.”

Wat hoopte u op te steken van de masterclass?
“Vooral kennis opdoen en een stuk hands-on ervaring. Niet alleen kennis over de tools die je moet gebruiken, maar ook in welke situaties je die tools het beste kunt gebruiken. Welke stappen doorloop je als je projectmatig gaat werken en welke randvoorwaarden zijn daarvoor nodig? En ik hoopte ook best practices te horen te krijgen.”

Zijn die verwachtingen uitgekomen?
“Ja. Ik heb een goed beeld gekregen van de praktijk en de randvoorwaarden die nodig zijn. Er zitten natuurlijk hele ingewikkelde algoritmes achter process mining, maar dat is voor de gemiddelde gebruiker niet te begrijpen. Ik ook niet, dus het is goed dat daar niet uitgebreid bij is stilgestaan. De praktische tips die we hebben gekregen, zijn juist heel fijn.”

Hoe komen die tips en de opgedane kennis terug in uw dagelijkse praktijk?
“Sowieso heb ik nu veel meer inhoudelijke kennis. Tegelijkertijd weet ik ook hoe ik die kennis in de praktijk moet toepassen. Op welke manier ik process mining projectmatig kan gebruiken. Door de masterclass weet ik nu welke stappen ik bij een opdrachtgever moet doorlopen om uiteindelijk tot een goede analyse te komen. En ik ben nu veel beter in staat om projecten ook echt in te kaderen.”

Voor wie is deze opleiding geschikt?
“Dat is heel breed denk ik. Voor iedereen die affiniteit met processen heeft en geïnteresseerd is in het verbeteren van die processen. Of je nou te maken hebt met hele complexe of minder ingewikkelde processen binnen je organisatie, als je die processen maar wilt verbeteren. De groep waar ik de masterclass mee volgde was ook heel breed georiënteerd. Niet alleen consultants, het was een hele diverse club. Ook vanuit ministeries en zorgorganisaties waren er deelnemers.”

Meer informatie

In het eerste kwartaal 2020 start een nieuwe editie van de Masterclass Process Mining. Meer informatie over deze masterclass en het inschrijfformulier is te vinden op de opleidingspagina.