Ook geïnspireerd worden?
Wij organiseren een inspiratielezing bij u op kantoor

Lunchlezing bij Waterschap Hollandse Delta

Inspiratie lezingen op kantoor populair

Het heeft even geduurd, maar nu weten organisaties toch hun weg naar Erasmus Academie te vinden voor een lunchlezing. Afgelopen woensdag bijvoorbeeld was er een lunchlezing over ketenregie bij het Waterschap Hollandse Delta in Ridderkerk.

De lunchlezing is een initiatief van Erasmus Academie. Onder het motto ‘u verzorgt het broodje, wij zorgen voor de docent’, kunnen organisaties tegen zeer geringe kosten en op laagdrempelige manier kennisnemen van bijvoorbeeld ketenregie, design thinking of procesmanagement.

Ketensamenwerking

De bijeenkomst bij het Waterschap Hollandse Delta stond bijvoorbeeld in het teken van de groeiende noodzaak van keten- of netwerksamenwerking. Olaf Duin, senior adviseur bij Waterschap Hollandse Delta, constateerde bijvoorbeeld dat in de afvalwaterketen Waterschap Hollandse Delta en gemeenten nauw samen werken, waarbij elke partij verschillende belangen vertegenwoordigd.

Concrete resultaten

Duijn: “Bij het samenwerken in projecten is het belangrijk in een vroeg stadium ieders belang expliciet op tafel te krijgen. Dit kan het proces aanzienlijk versnellen en leidt tot betere resultaten. In andere gevallen voorkomt het dat je eindeloos langs elkaar heen praat zonder dat je tot concrete resultaten komt.”

Big data en beleid

Bij een andere lunchlezing maandag 7 oktober bij de gemeente Dordrecht stond het gebruik van big data bij beleid centraal. Ondanks de voordelen blijkt er nog veel koudwatervrees te zijn. “Kan niet, mag niet en het kost te veel”, vatte gastspreker dr. Rebeca Moody, de -veelal onterechte - weerstand tegen het gebruik van big data in beleid samen.

Voordelen

Terwijl de voordelen van het gebruik van big data in beleid evident zijn. Door big data weten we meer. Daardoor kunnen we effectiever beleid maken. Met als gevolg dat zowel het proces als de uitkomsten effectiever zijn. En omdat er meer efficiëntie is, zijn burgers en beleidsmakers meer tevreden. Iedereen blij dus.

Alignement

Volgens Moody, die kerndocent is van de opleiding Big Data en Beleid, Is er veel meer mogelijk - zowel technisch, juridisch als organisatorisch - dan vaak gedacht. Organisaties zouden om te beginnen in ieder geval kunnen beginnen met hun alignement op orde te krijgen.

Meer informatie

Bent u ook geïnteresseerd in een lunchlezing bij u op kantoor? Bel dan met Andreas Marcus, Adviseur Opleidingen zakelijke markt bij Erasmus Academie: 06-14655216. Of stuur een e-mail naar markus@erasmusacademie.nl. Op onze website vindt u meer informatie over lunchlezingen en andere incompany mogelijkheden.