Promoveren, waar te beginnen?

Hora Est! Leren promoveren begeleidt aspirant-promovendi in het voortraject

De basis voor een vlekkeloos promotietraject is een gedegen onderzoeksvoorstel. Het programma Hora Est! Leren promoveren van Erasmus Academie begeleidt aspirant-promovendi in het voortraject en legt een stevige basis voor de rest van de (eventuele) promotie.

Onderzoek doen, dat doe je er niet zomaar even bij. Het is het belangrijkste advies dat Dr. Marja Flory, academic director van de opleiding Hora Est! Leren promoveren, beginnende (buiten)promovendi wil meegeven. “Daarom hebben wij dit programma opgezet. Wij bereiden iedereen die de stap wil zetten zo goed mogelijk voor op de vier jaar die volgen.”

Eerste proef

Tijdens het programma werken deelnemers aan het opzetten en uitwerken van het onderzoeksvoorstel. “Daarnaast geven we input voor de methodologie en de literature review. De opleiding geeft een goed beeld of promoveren iets voor je is. Je kunt het zien als een eerste proef van bekwaamheid.” En als de deelnemers de proef doorstaan, staat ze volgens Flory iets heel moois te wachten. “Promoveren geeft enorm veel voldoening., het is het mooiste dat de wetenschap je kan brengen. En je weet meer over een bepaald onderwerp dan wie dan ook.”

Feedback

De theoretische achtergrond is slechts een deel van het programma. “Die informatie kan je ook van het web halen. De feedbackloops die wij hebben ingebouwd zijn juist heel erg waardevol. Die ga je online niet vinden.” De aspirant-promovendi staan er namelijk niet alleen voor. Naast de supervisie van de docenten praten en leren ze vooral ook veel van elkaar. “Hoe verschillend de onderwerpen ook zijn, in zo’n traject loop je allemaal tegen dezelfde dingen aan. Daarom laten we de deelnemers ook elkaar beoordelen.”

Compleet anders

Door die uitgebreide feedbackmechanismen krijgt iedereen de kans om uitgebreid te schaven aan zijn of haar eigen onderzoeksvoorstel. “Deelnemers krijgen dus veel meer dan alleen input van de docenten. Daarom zien we ook dat de voorstellen waar ze mee beginnen, na een half jaar compleet anders zijn.”

Duidelijkheid

En Flory kan het weten, aangezien ze zelf naast haar werk promoveerde. “Ik weet als geen ander dat zo’n traject heel veel van je vergt. Het is niet alleen de promotie. De werk- en thuissituatie gaan ook gewoon door. Daar moet je allemaal rekening mee houden.” Het maken van duidelijke afspraken was voor de ervaringsdeskundige de sleutel tot (buiten)promotiesucces. “Als er op een promotiedag op je werk een belangrijke vergadering gepland staat, jammer dan. Laat je niet verleiden.”

Supporters

Promoveren is ook het doorstaan van al deze opofferingen. Om niet gedurende het traject af te haken, is volgens Flory één groep mensen voor iedereen van levensbelang. “Supporters, mensen die je steunen. Zowel professioneel als privé. Die slepen je er doorheen.” Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor andere promovendi die in hetzelfde schuitje zitten. De contacten die tijdens het programma worden gelegd, zijn dus enorm waardevol. “Het is vrij eenzaam. Maar als je mensen om je heen hebt die hetzelfde meemaken, komt het goed. Ook die steun biedt het programma.”

Promotor

De deelnemers aan het programma worden niet alleen geholpen met het voortraject. Als ze eenmaal een geschikt onderwerp hebben gevonden (‘zorg wel dat het iets nieuws is, op welke manier dan ook’), krijgen ze een duw in de goede richting. “Wij kunnen geen promotor beloven. Maar we hebben wel alle contacten en weten precies waar iemand moet zijn.” En als na het programma dan toch blijkt dat promoveren niets voor de deelnemer is? Dan kunnen de vaardigheden die tijdens het programma worden aangeleerd ook op andere terreinen van pas komen. ,,Sommige deelnemers gaan na Hora Est! niet promoveren, maar gebruiken de opgedane kennis om hun eigen boek te schrijven.” “Want natuurlijk zijn er mensen die zeggen: ik doe het niet. Maar er is nog nooit iemand geweest die teleurgesteld was en het zonde van het geld vond. Dat verwachtte ik wel, maar ook de afvallers vonden het programma enorm waardevol.”

Vijf tips voor potentiële promovendi:

  1. “Ga niet promoveren omdat je een betere maatschappelijke positie nastreeft. Dan ga je het niet volhouden. Doe het omdat je echt geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp.”
  2. “Denk niet dat je kan promoveren op je scriptie. Er is in de tussentijd waarschijnlijk al veel veranderd en daarnaast is een promotietraject ook iets compleet anders.”
  3. “Praat als beginnende promovendus veel met experts. Vaak denken mensen aan het begin van de vier jaar dat ze alles al weten, maar dat is in de meeste gevallen niet zo.”
  4. “Staar je niet blind op werken in het weekend. Je kunt wel elk weekend helemaal vrijhouden, maar dan ben je er al weer bijna een week niet mee bezig geweest en is alles weer weggezakt.”
  5. “Wees strikt. Promotietijd is promotietijd. Niet alleen op je werk, ook thuis. Die structuur gaat verderop in het traject van onschatbare waarde zijn.”
Meer informatie

Medio november start een nieuwe editie van Hora Est! Leren promoveren. Deze opleiding begeleidt u in het voortraject van uw promotie en biedt u een stevige basis voor het vlot doorlopen van uw promotietraject. Meer weten? Bekijk de opleidingspagina. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen