Literatuur zoeken

""

Ben je op zoek naar een boek, een hoofdstuk uit een boek, een tijdschriftartikel of een conference paper? Dan ben je hier op de juiste plek!

Gebruik onze discovery tool sEURch voor eenvoudige of geavanceerde zoekopdrachten om literatuur te vinden. Lees meer over het gebruik van sEURch.

Weet je niet helemaal zeker waar je moet beginnen met zoeken en welke bronnen je gaat gebruiken? Neem dan deze vragen in overweging:

  • Waarom wil je toegang tot een bron (ben je gewoon nieuwsgierig of ben je bezig met een opdracht of je scriptie)?
  • Wat is je achtergrond (weet je een beetje over het onderwerp of ben je al deskundig)?
  • Hoeveel tijd heb je (heb je geen deadline of heb je bijvoorbeeld nog maar één semester om je proefschrift af te ronden)?

Als vuistregel geldt, dat als je beperkte kennis hebt over het onderwerp, je begint met:

  • Boeken over één onderwerp, met meerdere hoofdstukken geschreven door verschillende auteurs;
  • De meest recente tijdschriftartikelen, met name meta-analyses en systematische reviews;
  • Proefschriften.

Als je al meer weet over het onderwerp, begin dan met de:

  • Databanken op onderwerp;
  • Algemene databanken;
  • Conference proceedings.

Boeken

Boeken zijn goede bronnen om je zoektocht mee te beginnen en een algemeen overzicht over een onderwerp te krijgen. Je vindt hierin beknopte informatie over je onderzoeksonderwerp, meestal vanuit het perspectief van meerdere auteurs. Via sEURch heb je toegang tot onze collectie boeken.

Via sEURch heb je toegang tot allerlei boeken. Denk aan gedrukte boeken, e-books, dissertaties en brailleboeken. Typ de titel van een boek, de auteursnaam, het ISBN-nummer of je trefwoorden in om te ontdekken wat sEURch te bieden heeft.

Lees hoe je een boek leent.

Ben je op zoek bent naar een specifieke editie van een boek, raadpleeg dan de sEURch-handleiding.

Is het boek of een hoofdstuk uit een boek niet beschikbaar in de collecties van de EUR-bibliotheken? Dan kan je het aanvragen via interbibliothecair leenverkeer. Houd hierbij rekening met eventuele kosten.

Tijdschriftartikelen

Tijdschriften zijn belangrijke bronnen om de meest recente artikelen binnen je vakgebied in op te speuren. Via sEURch heb je toegang tot wetenschappelijke, vakspecifieke en multidisciplinaire tijdschriften, in gedrukte vorm en/of als e-journal.

Conference proceedings

Conference proceedings (verzameling papers en/of posters, die wetenschappers tijdens een congres aan hun collega’s presenteren) zijn geweldige bronnen om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen het vakgebied en kunnen een bron van inspiratie zijn en helpen je netwerk te vergroten.

Ze verschaffen actuele informatie, nog voordat het onderzoek (dat in een conference paper wordt beschreven) wordt omgezet in een tijdschriftartikel en bij een tijdschrift wordt ingediend. Conference proceedings vind je in databases als Scopus.

Databanken

De Universiteitsbibliotheek abonneert zich op databanken om je te helpen bij je onderzoek, studie en onderwijs. Ze omvatten breed scala aan materialen zoals peer-reviewed tijdschriften, e-books, krantenartikelen, wetgeving en jurisprudentie, working papers, afbeeldingen, video's enzovoort.

Voor het zoeken in databanken kun je de e-modules informatievaardigheden doornemen, waar je informatie vindt over zoektechnieken en methoden.

Bij vakspecifieke databanken gaat het om tijdschriften en andere publicaties binnen een bepaald vakgebied of discipline. Zo vind je bijvoorbeeld tientallen databanken voor Pedagogische- en Onderwijswetenschappen en nóg meer voor Economie en Bedrijfskunde. Bekijk onze overzichten met aanbevolen bronnen per vakgebied.

Algemene/multidisciplinaire databanken bevatten tijdschriften met uiteenlopende onderwerpen. Enkele voorbeelden:

Hoewel het verleidelijk is om Google en Google Scholar te gebruiken om naar tijdschriftartikelen te zoeken, zoek je m.b.v. van de UB-databanken op een betrouwbare manier naar full-text artikelen. Selecteer de databanken waarin je wilt zoeken op een weloverwogen manier.

Op de UB-website vind je honderden databanken op alfabetische volgorde met een korte beschrijving. Selecteren op onderwerp of type databank kan ook.

Kan je een artikel of de paper niet vinden of openen? Bekijk onze flyer How to access full texts (Engelstalig) met verschillende manieren om toegang te krijgen tot de volledige tekst van een publicatie zonder tegen een mogelijke paywall aan te lopen.

Als je ook dan het artikel of de paper niet vindt, maak dan gebruik van het interbibliothecair leenverkeer. Houd hierbij rekening met eventuele kosten.

Doe een aanschafsuggestie

Hebben de EUR-bibliotheken een boek niet in de collectie en zou je dat toch graag willen? Doe dan een aanschafsuggestie. Geef ons de details van het boek en geef aan waarom je vindt dat we het in onze collectie moeten opnemen. Vermeld ook voor wie en voor welke faculteit(en) de publicatie nuttig kan zijn. We nemen je suggestie zo snel mogelijk in behandeling.

How to access full texts?

Meerdere manieren om toegang te krijgen tot de full text zonder tegen een paywall aan te lopen.

""

Leer meer over literatuur zoeken

met onze e-modules Search methods & techniques

""

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen