sEURch

Wat is sEURch?

sEURch is een discovery tool, ontwikkeld door OCLC (merknaam: WorldCat Discovery). Met één zoekopdracht in sEURch vindt u tijdschriftartikelen, boeken, hoofdstukken uit boeken, tijdschriften etc. U doorzoekt de collecties van de bibliotheken van de Erasmus Universiteit Rotterdam: de Universiteitsbibliotheek, de bibliotheek van het ISS in Den Haag, het Rotterdamsch Leeskabinet, de bibliotheek van het Erasmus University College en de Sanders Law Library. Daarnaast doorzoekt u de collecties van bibliotheken in Nederland en elders in de wereld.

sEURch herkent de taal van uw browser en toont sEURch in die taal. Onderin het scherm kunt u een andere taal kiezen. Niet alle teksten en termen worden echter vanuit het Engels vertaald.

Waar zoekt sEURch in?

Het is belangrijk te weten dat niet alle databanken die de EUR aanbiedt door sEURch worden doorzocht: niet alle uitgeverijen laten hun tijdschriften, boeken of databanken indexeren. Zeker voor de vakgebieden Recht en Geneeskunde heeft sEURch nog onvoldoende ‘dekking’.

De basis van sEURch bestaat uit WorldCat.org. WorldCat.org bestaat uit WorldCat, met daarin de fysieke collecties van bibliotheken wereldwijd, en een 'central index', met metadata van collecties van uitgeverijen als ProQuest, Elsevier, Springer e.a. Daarnaast is een aantal databanken, zoals Academia, apart te doorzoeken, zij zijn niet opgenomen in de central index. De link resolver van OCLC zorgt voor de link naar de full-text van artikelen en e-books waar de EUR toegang toe heeft.

Wanneer u zoekt via de zoekbalk, zoekt u in een lijst van default databanken. Via Geavanceerd Zoeken/Advanced Search kunt u de niet default databanken aanvinken om te doorzoeken. Zij zijn nu niet default, omdat het doorzoeken van die databanken het zoeken sterk vertraagt. Onderaan deze pagina vindt u het overzicht van databanken in sEURch. De collecties van de Universiteitsbibliotheek, de bibliotheek van het ISS in Haag, het Rotterdamsch Leeskabinet, Erasmus University College en de Sanders Law Library, staan centaal in sEURch. Dit betekent dat boeken en artikelen in de collectie van de EUR een hogere relevantie krijgen dan boeken en artikelen die niet beschikbaar zijn in onze collecties: ze verschijnen bovenin de zoekresultaten als u de standaard sorteervolgorde gebruikt (Bibliotheek/Library).

Onder Beschikbaarheid controleren kunt u zien welke bibliotheek van de EUR een exemplaar van het boek bezit. 

Wanneer gebruikt u sEURch?

U kunt sEURch gebruiken om een artikel of boek dat u al kent op te sporen, maar ook om literatuur over een onderwerp te zoeken of om snel inspiratie op te doen over een onderwerp.

Als u een uitgebreid literatuuronderzoek wilt doen, dan raden we u aan gebruik te maken van vakspecifieke databanken: deze bieden extra zoekopties die sEURch niet biedt, zoals het bewaren van zoekopdrachten, zoeken via een trefwoordenlijst en citatiezoeken.

Hoe zoekt u in sEURch?

 • Type uw zoektermen in de zoekbalk. Als u meerdere woorden gebruikt, dan zet sEURch daar automatisch een AND tussen.
 • sEURch zoekt standaard in de 'keyword index'. Hierin zijn onder andere opgenomen: auteur, titel, ISBN, uitgever, onderwerp en publicatiejaar.
 • Als u booleaanse operatoren, AND, OR, of NOT, wilt gebruiken, gebruik dan hoofdletters (bv. teenagers OR adolescents).
 • Als twee of meer woorden in een exacte volgorde moeten voorkomen, gebruik dan rechte dubbele aanhalingstekens, bv. "Positive psychology".
 • U kunt trunceren met een *: met market* vindt u resultaten met market, markets, marketing, marketplace, etc. Er moeten minimaal 3 letters voor de * geplaatst worden.
 • U kunt ook wildcards gebruiken:
  • # vervangt 1 letter, bv. met wom#n vindt u women en woman. Er moeten minimaal drie letters voor de # geplaatst worden.
  • ? vervangt 0 tot 9 letters. Bijvoorbeeld: met re?tion wordt gezocht naar revolution, recreation, relation, representation, relaxation, etc.

Een bekend boek vinden

 • In de zoekresultaten van sEURch worden de verschillende edities en typen van een boek samengevoegd tot 1 record. Getoond wordt de meest recente versie die in het bezit is van de bibliotheken van de EUR. Bent u op zoek naar een andere editie of een ander type, klik dan op Bekijk alle edities en materiaalsoorten. 
  U krijgt dan een lijst van alle edities in WorldCat. De edities die beschikbaar zijn bij de EUR-bibliotheken staan bovenin die lijst, met de nieuwste edities bovenaan. 
 • Als u Groepeer edities die bij elkaar horen in de linkerbovenhoek uitvinkt, dan toont sEURch alle uitgaven en formaten die in sEURch zijn opgenomen. Gebruik de filter Erasmus University Rotterdam onder Bibliotheek om te zien welke edities in de collecties van de EUR bibliotheken aanwezig zijn. 

TIP: als u in de zoekbalk ook het jaar van publicatie intypt, vindt u de gewenste editie van het boek meestal sneller, bijvoorbeeld ‘Case study research Yin 2014’.

Een boek lenen of reserveren

 • Klik op de titel van het boek
 • Onder Beschikbaarheid controleren, onder Erasmus University Rotterdam staat waar het exemplaar of de exemplaren van de EUR te vinden zijn, en er staat of de boeken uitleenbaar zijn (for loan) of ter inzage (for reference) zijn. Een boek dat uitleenbaar is, kan uitgeleend zijn aan een andere lener - u ziet dan Uitgeleend, due (Checked out, due) of Gereserveerd (On Hold) staan. 
 • Als het boek uitleenbaar is, klik dan op de knop Aanvragen / Reserveren. Als u nog niet bent ingelogd, log dan in met uw bibliotheek account.
 • Onder 'Ik heb nodig...' kunt u kiezen voor Een willekeurig exemplaar - dit betekent dat het bibliotheeksysteem een exemplaar van het boek voor u selecteert. U kunt 'Een willekeurig exemplaar' ook veranderen in 'Specifieke exemplaren of volumes' en zelf een specifiek exemplaar van het boek aanvinken. 
 • Kies de Ophaallocatie (pick-up location) uit de lijst: de locatie waar u het boek wilt ophalen: de Universiteitsbibliotheek in Rotterdam of het ISS in Den Haag.
 • Klik op Verzenden/Submit.
 • U ontvangt per e-mail bericht als het boek voor u klaar ligt bij de gekozen pick-up locatie. 
 • U kunt de status bekijken, door op de knop in de rechterbovenhoek van sEURch te klikken (met uw initialen): Kies Mijn Account/My Account. Onder Aangevraagd/Requested ziet u welke boeken u heeft aangevraagd/gereserveerd, onder Geleend/Checked out de boeken die aan u zijn uitgeleend. 

Als een boek niet in de UB aanwezig is, dan kunt u onder Beschikbaarheid zien bij welke bibliotheek het boek wel beschikbaar is. Gebruik de knop Aanvragen bij een andere bibliotheek om het boek te lenen bij een andere bibliotheek. Meer informatie over het lenen bij andere bibliotheken vindt u hier

De full-text van artikelen in handen krijgen

Bij veel artikelen kunt u doorklikken naar de full-text, via de knop PDF bekijken (opent de PDF) of Volledige tekst bekijken. Bij eBooks heet deze knop eBook bekijken. Ook kunt u de knop Online toegang tegenkomen. Als u buiten de IP-ranges van de EUR bent en tijdens uw browsersessie nog niet eerder ingelogd heeft, dan verschijnt eerst het loginscherm van de EUR. 

Als u op de titel van een artikel klikt, dan vindt u onder Beschikbaarheid meer informatie over de links. U kunt daar bijvoorbeeld zien via welke databanken de EUR toegang heeft tot de full-text. Mocht de knop PDF bekijken of Volledige tekst bekijken toch niet het gewenste resultaat geven, dan kunt u zo mogelijk een alternatieve link vinden. 
Als het artikel niet beschikbaar is bij een EUR-bibliotheek, dan kunt u gebruik maken van de Aanvragen bij een andere bibliotheek om het artikel aan te vragen bij een andere bibliotheek. Meer informatie over het aanvragen bij andere bibliotheken vindt u hier.

Let op: sEURch maakt geen onderscheid tussen tijdschriftartikelen en krantenartikelen. In sEURch zijn dit 'articles'. Wilt u geen krantenartikelen in uw zoekresultaten, vink dan de optie 'Peer Reviewed' aan.

Te veel resultaten?

Gebruik de verkleinopties aan de linkerkant van het scherm. U kunt het aantal resultaten verkleinen door te kiezen voor een specifieke type publicaties, bijvoorbeeld Peer Reviewed publicaties of eBooks. Een van de filters is 'Database', hier kunt u filteren op de databank(en) waarin de resultaten gevonden zijn. Als u de gekozen filters ook in uw volgende zoekopdrachten wilt gebruiken, vink dan de optie Bewaar selecties voor volgende zoekacties aan.

Via geavanceerd zoeken (u vindt de link onder de zoekbalk) kunt u specifieker zoeken, bv. naar woorden in de titel of samenvatting, de titel van het tijdschrift en/of de naam van de auteur.

U kunt ook in de zoekbalk gebruik maken van zogenaamde indexen:

 • Ti: - zoekt naar woorden in de (onder)titel of in de inhoudsopgave - bv. ti:case study research
 • Ti= - zoekt naar precies die titel in de (onder)titel of in de inhoudsopgave (te vinden onder description) - bv. ti=case study research (Encyclopedia of case study research wordt dan niet gevonden)
 • Au: - zoekt naar de auteur (bv. au:Yin)
 • Combineren kan ook – bv. ti:case study research au:Yin

De bibliografische gegevens van een artikel kunnen afkomstig zijn van meerdere databanken. Zij worden niet altijd ontdubbeld.

Te weinig resultaten?

Bekijk uw zoekopdracht: typefouten worden niet altijd door sEURch ontdekt. 

Als u de optie 'Expand search with related terms' aanvinkt, dan zoekt sEURch in een aantal thesauri en 'authority files' (waaronder de Medical Subject Headings en de Art & Architecture Thesaurus) naar verwante termen voor uw zoekterm(en). Als verwante termen gevonden worden, dan worden ze toegevoegd aan uw zoektermen. Als u op de link 'include related terms' klikt, dan kunt u de extra term(en) zien. Deze optie werkt alleen als u sEURch in het Engels gebruikt (u kunt de taal aanpassen in de groene balk onderin het scherm). 

Exporteren naar RefWorks

Eén titel

 • Klik op de Exporteren/Cite knop 
 • Kies Exporteren naar RefWorks/Export to RefWorks
 • RefWorks wordt geopend

Meerdere titels

 • Voeg de titels toe aan Mijn items/My items 
 • Open Mijn items/My items
 • Vink Alles selecteren/Select all aan
 • Klik op de Exporteren/Cite knop
 • Kies Export to RefWorks

Controleer de gegevens in RefWorks goed en pas indien nodig aan! Zo staat er vaak een komma achter de naam van de uitgever bij een boek. 

Vragen over sEURch?

U kunt vragen over sEURch stellen via het algemene 'Stel uw vraag' formulier van de UB of via de optie Send Feedback/Feedback verzenden in de rechterbeneden hoek in sEURch. In dat laatste geval wordt een kopie van uw feedback naar de UB verstuurd. Wij zullen uw vraag dan invoeren in een 'Stel uw vraag' formulier. 

Overzicht databanken in sEURch

Titel in Advanced Search

In default set?

Apart te doorzoeken?

Naam in databankenlijst UB

19th Century British Library Newspapers

Nee

Ja

19th Century British Newspapers

1science oaFindr 

Nee

Ja

Niet in lijst

ABI/INFORM Complete

Ja

Ja

 

Academia

Ja

Ja

 
Accounting, Tax & Banking CollectionNeeVolg de link in de recommendationsNiet in lijst

Africa Research Online

Ja

Ja

 

American Economic Association Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

American State Papers, 1789-1838

Nee

Ja

USA Historical Government Documents

Annual Reviews

Ja

Ja

 

ArticleFirst

Ja

Ja

Niet in lijst
Asian & European Business CollectionJaJaNiet in lijst

BioOne

Ja

Ja

 

BMJ Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

Brill Books

Ja

Ja

Brill Online Books and Journals

Brill Journals

Ja

Ja

Brill Online Books and Journals
Business Market Research CollectionJaJaNiet in lijst

Business Source Complete

Ja

Ja

Business Source Premier

CINAHL Plus

Nee

Volg de link in de recommendations 

Cochrane Library

Ja

Ja

 

Delpher Netherlands: Books

Nee

Ja

 

Delpher Netherlands: Magazines

Nee

Ja

 

Delpher Netherlands: Newspapers

Nee

Ja

 
Directory of Open Access JournalsJaJa 

EconLit

Nee

Volg de link in de recommendations

 

Eighteenth Century Collections Online: I and II Complete

Nee

Ja

 

Emerald Group Publishing Limited

Ja

Ja

Emerald Insight

Encyclopaedia of Islam Online

Ja

Ja

 

ERIC

Ja

Ja 

 
Gale Academic OneFileJaJa 
Gale General OneFIleJaJa 
Gale Literature Resource CenterJaJaDeel van Gale Literary Sources
Gale Literature: LitFinderJaJaDeel van Gale Literary Sources
Gale OneFile: NewsNeeJa 

Gale Virtual Reference Library

Ja

Ja

 
GreenFILENeeVolg de link in de recommendations 

Historical Abstracts

Nee

Volg de link in de recommendations

 

Historical Newspapers: Los Angeles Times (1881-1986)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de recommendations

 

Historical Newspapers: The New York Times (1851-2006)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de recommendations

 
Historical Newspapers: The Times of India (1838-2001)NeeVoeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de recommendations 

Historical Newspapers: The Wall Street Journal (1889-1991)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de recommendations

 

IEEE Computer Science Digital Library

Ja

Ja 

 

Ingenta Connect

Ja

Ja

IngentaConnect

JSTOR Arts & Sciences I Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Arts & Sciences II Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Arts & Sciences IV Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Arts & Sciences IX Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Arts & Sciences VI Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Arts & Sciences VII Collection

Ja

Ja 

JSTOR

JSTOR Business I Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Health & General Sciences Collection

Ja

Ja

JSTOR

Kluwer 

Nee

Ja

 
Kluwer Digital BooksJaJaKluwer Law International | Digital Book Platform
Kluwer Law Online JournalsJaJaKluwer Law Online

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)

Nee

Volg de link in de recommendations

 

MEDLINE

Ja

Ja

 

NARCIS

Ja

Ja

 
Nexis UniNeeJa 

OAIster

Ja

Ja 

 

OECD iLibrary

Ja

Ja

 

OpenEdition Books

Ja

Ja

Niet in lijst

Oxford Dictionary of National Biography Online

Ja

Ja

 
Oxford Handbooks OnlineJaJa 

Oxford Islamic Studies Online

Ja

Ja

 

Oxford Journals

Ja

Ja

 
Oxford Music OnlineJaJa 

Oxford Reference Online

Ja

Ja

 

Oxford Scholarship Online

Ja

Ja

 

Palgrave Connect

Ja

Ja

 

Philosophy Documentation Center E-collection

Ja

Ja 

Poeisis

PiCarta Online ContentsNeeVoeg de databank toe via de Advanced Search - let op: om resultaten uit PiCarta Online Contents te zien moet u inloggen met uw ERNA-account 
Project Euclid Open AccessJaJaNiet in lijst

Project Muse

Ja

Ja

 

ProQuest Dissertations & Theses A&I

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de recommendations

 
Public Library of Science (= PLOS)JaJaNiet in lijst
PubMed CentralJaJaPubMed

Regional Business News

Nee

Volg de link in de recommendations

 

SAGE Journals

Ja

Ja

 

SAGE Research Methods (SRM)

Ja

Ja

 

ScienceDirect

Ja

Ja 

 

Scopus

 

Nee – wel in central index

 

Social Services Abstracts

Nee

Volg de link in de recommendations

 

Sociological Abstracts

Nee

Volg de link in de recommendations

 

SpringerLink

Ja

Ja

 

Staten-Generaal Digitaal: Dutch Parliamentary Papers

Nee

Ja

 

Taylor and Francis Journals

Ja

Ja

Taylor & Francis Journals
Teacher Reference CenterNeeVolg de link in de recommendations 

The Hague Academy Collected Courses Online / Recueil des cours de l'Académie de la Haye en ligne

Ja

Ja

 

Thieme Connect

Ja

Ja

 

U.S. Congressional Serial Set, 1817-1994

Nee

Ja

USA Historical Government Documents

University of Chicago Press Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

Walter de Gruyter eJournals

Ja

Ja

 

Web of Science

 

Nee – wel in central index

 

Wiley Online Library

Ja

Ja

 

Wolters Kluwer Health

Ja

Ja

Niet in lijst

World Bank eLibrary

Ja

Ja

 

WorldCat.org

Ja

Ja

 

Update: 3 februari 2021