sEURch

Wat is sEURch?

sEURch is een discovery tool, ontwikkeld door OCLC (merknaam: WorldCat Discovery). Met één zoekopdracht in sEURch vind je tijdschriftartikelen, boeken, hoofdstukken uit boeken, tijdschriften etc. Je doorzoekt de collecties van de bibliotheken van de Erasmus Universiteit Rotterdam: de Universiteitsbibliotheek, de bibliotheek van het ISS in Den Haag, het Rotterdamsch Leeskabinet, de bibliotheek van het Erasmus University College en de Sanders Law Library. Daarnaast doorzoek je de collecties van bibliotheken in Nederland en elders in de wereld.

sEURch herkent de taal van je browser en toont sEURch in die taal. Onderin het scherm kun je een andere taal kiezen. Sommige teksten en termen blijven Engels.

Waar zoekt sEURch in?

Het is belangrijk te weten dat niet alle databanken die de EUR aanbiedt door sEURch worden doorzocht: niet alle uitgeverijen laten hun tijdschriften, boeken of databanken indexeren. Zeker voor de vakgebieden Recht en Geneeskunde heeft sEURch onvoldoende ‘dekking’.

De basis van sEURch bestaat uit WorldCat.org. WorldCat.org bestaat uit WorldCat, met daarin de fysieke collecties van bibliotheken wereldwijd, en een 'central index', met metadata van collecties van uitgeverijen als Elsevier, Springer e.a. en vendors als ProQuest en EBSCO. Daarnaast is een aantal databanken apart te doorzoeken, zij zijn niet opgenomen in de central index. De link resolver van OCLC zorgt voor de link naar de full-text van artikelen en e-books waar de EUR toegang toe heeft.

Wanneer je zoekt via de zoekbalk, zoek je in een selectie van databanken. Via Geavanceerd Zoeken/Advanced Search kun je nog meer databanken aanvinken om te doorzoeken. Zij zijn niet toegevoegd aan de eerste selectie van databanken, vanwege het type materiaal (vb. krantenartikelen of archiefstukken). Onderaan deze pagina vind je het overzicht van databanken in sEURch.

De collecties van de Universiteitsbibliotheek, de bibliotheek van het ISS in Haag, het Rotterdamsch Leeskabinet, Erasmus University College en de Sanders Law Library, staan centraal in sEURch. Dit betekent dat boeken en artikelen in de collectie van de EUR een hogere relevantie krijgen dan boeken en artikelen die niet beschikbaar zijn in onze collecties: ze verschijnen bovenin de zoekresultaten als u de standaard sorteervolgorde gebruikt (Bibliotheek/Library).

Als je op een titel klikt, kun je onder 'Beschikbaarheid voor deze oplage bij Erasmus University Rotterdam' zien welke bibliotheek van de EUR een exemplaar van het boek bezit. 

Wanneer gebruik je sEURch?

Je kunt sEURch gebruiken om een artikel of boek dat je al kent op te sporen, maar ook om literatuur over een onderwerp te zoeken of om snel inspiratie op te doen over een onderwerp.

Als je een uitgebreid literatuuronderzoek wilt doen, dan raden we je aan gebruik te maken van vakspecifieke databanken: deze bieden extra zoekopties die sEURch niet biedt, zoals het bewaren van zoekopdrachten, zoeken via een trefwoordenlijst en citatiezoeken. De Bronnen per vakgebied helpen je op weg bij de keuze van vakspecifieke databanken. 

Hoe zoek je in sEURch?

 • Type je zoektermen in de zoekbalk. Als je meerdere woorden gebruikt, dan zet sEURch daar automatisch een AND tussen.
 • sEURch zoekt standaard in de 'keyword index'. Hierin zijn onder andere opgenomen: auteur, titel, ISBN, uitgever, onderwerp en publicatiejaar.
 • Als je booleaanse operatoren, AND, OR, of NOT, wilt gebruiken, gebruik dan hoofdletters (bv. teenagers OR adolescents).
 • Als twee of meer woorden in een exacte volgorde moeten voorkomen, gebruik dan rechte dubbele aanhalingstekens, bv. "Positive psychology".
 • Je kunt trunceren met een * (asterisk): met market* vindt u resultaten met market, markets, marketing, marketplace, etc. Er moeten minimaal 3 letters voor de * geplaatst worden.
 • Je kunt ook wildcards gebruiken:
  • # vervangt 1 letter, bv. met wom#n vind je women en woman. Er moeten minimaal drie letters voor de # geplaatst worden.
  • ? vervangt 0 tot 9 letters. Bijvoorbeeld: met re?tion als zoekterm worden resultaten gevonden als revolution, recreation, relation, representation, relaxation, etc.

Een bekend boek vinden

 • In de zoekresultaten van sEURch worden de verschillende edities en formaten van een boek samengevoegd tot 1 record. Getoond wordt de meest recente versie die in het bezit is van de bibliotheken van de EUR. Als de EUR bibliotheken ook andere edities bezitten, dan staat 'Overige oplages en materiaalsoorten bij Erasmus University Rotterdam' onder het record. Klik op 'Alle xx bekijken' om die edities te zien. 
 • Als je Groepeer oplages die bij elkaar horen in de linkerbovenhoek uitvinkt, dan toont sEURch alle uitgaven en formaten die in sEURch zijn opgenomen. Gebruik de filter Erasmus University Rotterdam onder 'In bezit van bibliotheek' om te zien welke edities in de collecties van de EUR bibliotheken aanwezig zijn. 

TIP: als je in de zoekbalk ook het jaar van publicatie intypt, vind je de gewenste editie van het boek meestal sneller, bijvoorbeeld ‘Case study research Yin 2014’.

Een boek lenen of reserveren

 • Klik op de titel van het boek
 • Onder 'Beschikbaarheid voor deze oplage bij Erasmus University Rotterdam' staat waar het exemplaar of de exemplaren van de EUR te vinden zijn, en er staat of de boeken uitleenbaar zijn (for loan) of ter inzage (for reference) zijn. Een boek dat uitleenbaar is, kan uitgeleend zijn aan een andere lener - je ziet dan Uitgeleend, terugbezorgen (Checked out, due) of Gereserveerd (On Hold) staan. 
 • Als het boek uitleenbaar is, klik dan op de knop Aanvragen / Reserveren. Als je nog niet bent ingelogd, log dan in met je bibliotheek account.
 • Onder 'Ik heb nodig...' kun je kiezen voor Een willekeurig exemplaar - dit betekent dat het bibliotheeksysteem een exemplaar van het boek voor je selecteert. Je kunt 'Een willekeurig exemplaar' ook veranderen in 'Specifieke exemplaren of volumes' en zelf een specifiek exemplaar van het boek aanvinken. 
 • Selecteer bij 'Opties voor ophalen' de locatie waar je het boek wilt ophalen: Universiteitsbibliotheek/RLK in Rotterdam of ISS in Den Haag.
 • Klik op Verzenden/Submit.
 • Je ontvangt per e-mail bericht dat het boek voor je klaarligt op de gekozen locatie. 
 • Je kunt de status bekijken, door op de knop in de rechterbovenhoek van sEURch te klikken (met je initialen): Kies Mijn Account/My Account. Onder Aanvragen/Requests zie je welke boeken je hebt aangevraagd/gereserveerd, onder Uitgeleend/Checkouts de boeken die aan je zijn uitgeleend. 

Als een boek niet in de EUR bibliotheken aanwezig is, dan kun je zien bij welke bibliotheken het boek wel beschikbaar is, door te klikken op de knop 'andere bibliotheken in de wereld'. Gebruik de knop Aanvragen bij een andere bibliotheek om het boek te lenen bij een andere bibliotheek. Meer informatie over het lenen bij andere bibliotheken vind je hier

De full-text van artikelen in handen krijgen

Bij veel artikelen kun je doorklikken naar de full-text, via de knop PDF bekijken (opent de PDF) of Volledige tekst bekijken. Bij eBooks heet deze knop eBook bekijken. Ook kun je de knop Online toegang tegenkomen. Als je buiten de IP-ranges van de EUR bent en tijdens je browsersessie nog niet eerder ingelogd hebt, dan verschijnt eerst het loginscherm van de EUR. 

Als je op de titel van een artikel klikt, dan vind je onder 'Online toegang' meer informatie over de links. Je kunt daar bijvoorbeeld zien via welke databanken de EUR toegang heeft tot de full-text. Mocht de knop PDF bekijken of Volledige tekst bekijken in de Opties voor toegang box toch niet het gewenste resultaat geven, dan kun je zo mogelijk een alternatieve link vinden. 

Als het artikel niet beschikbaar is bij een EUR-bibliotheek, dan kun je gebruik maken van de Aanvragen bij een andere bibliotheek om het artikel aan te vragen bij een andere bibliotheek. Meer informatie over het aanvragen bij andere bibliotheken vind je hier.

Let op: sEURch maakt geen onderscheid tussen tijdschriftartikelen en krantenartikelen. In sEURch zijn dit 'articles'. Wil je geen krantenartikelen in je zoekresultaten, vink dan de optie 'Peer Reviewed' aan.

Te veel resultaten?

Gebruik de verkleinopties aan de linkerkant van het scherm. Je kunt het aantal resultaten verkleinen door te kiezen voor een specifieke type publicaties, bijvoorbeeld Peer Reviewed publicaties of eBooks. Een van de filters is 'Database', hier kun je filteren op de databank(en) waarin de resultaten gevonden zijn. Als je de gekozen filters ook in je volgende zoekopdrachten wil gebruiken, vink dan de optie Filters behouden aan.

Via geavanceerd zoeken (je vindt de link in de grijze balk) kun je specifieker zoeken, bv. naar woorden in de titel of samenvatting, de titel van het tijdschrift en/of de naam van de auteur.

Je kunt ook in de zoekbalk gebruik maken van zogenaamde indexen:

 • Ti: - zoekt naar woorden in de (onder)titel of in de inhoudsopgave - bv. ti:case study research
 • Ti= - zoekt naar precies die titel in de (onder)titel of in de inhoudsopgave (te vinden onder description) - bv. ti=case study research (Encyclopedia of case study research wordt dan niet gevonden)
 • Au: - zoekt naar de auteur (bv. au:Yin)
 • Combineren kan ook – bv. ti:case study research au:Yin

De bibliografische gegevens van een artikel kunnen afkomstig zijn van meerdere databanken. Zij worden niet altijd ontdubbeld.

Te weinig resultaten?

Bekijk je zoekopdracht: typefouten worden niet altijd door sEURch ontdekt. 

Als je de optie 'Zoekopdracht uitbreiden met gerelateerde trefwoorden' aanvinkt, dan zoekt sEURch in een aantal thesauri en 'authority files' (waaronder de Medical Subject Headings en de Art & Architecture Thesaurus) naar verwante termen voor je zoekterm(en). Als verwante termen gevonden worden, dan worden ze toegevoegd aan uw zoektermen. Als je op de link 'include related terms' klikt, dan kun je de extra term(en) zien. Deze optie werkt alleen als je sEURch in het Engels gebruikt (je kunt de taal aanpassen in de groene balk onder in het scherm). 

Exporteren naar RefWorks

De export naar RefWorks via de Exporteren knop werkt nog niet zoals verwacht - je kunt alleen exporteren naar Legacy RefWorks, niet naar ProQuest RefWorks. Met de optie Opgeslagen Items kunt u dit omzeilen.

 • Klik op de Opslaan  knop van het record dat je wilt exporteren - het record wordt toegevoegd aan de Opgeslagen items (rechtsboven de zoekresultaten)
 • Herhaal dit eventueel voor andere records
 • Open de Opgeslagen Items lijst
 • Klik op de Exporteren knop 
 • Kies Exporteren naar RefWorks/Export to RefWorks
 • Controleer de gegevens in RefWorks goed en pas indien nodig aan! 

Vragen over sEURch?

Je kunt vragen over sEURch stellen via het algemene 'Stel uw vraag' formulier van de UB. 

Overzicht databanken in sEURch

Titel in Advanced Search

In default set?

Apart te doorzoeken?

Naam in databankenlijst UB

Accounting, Tax & Banking CollectionJaJaNiet in lijst

American Economic Association Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

Annual Reviews

Ja

Ja

 

ArticleFirst

Ja

Ja

Niet in lijst
Asian & European Business CollectionJaJaNiet in lijst

Beeld en Geluid op School

JaJa 

BioOne

Ja

Ja

 

BMJ Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

Brill Books

Ja

Ja

Brill Online Books and Journals

Brill Journals

Ja

Ja

Brill Online Books and Journals
Business Market Research CollectionJaJaNiet in lijst

Business Source Complete

Ja

Ja

Business Source Premier

CINAHL Plus

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

Cochrane Library

Ja

Ja

 

Delpher Netherlands: Books

Nee

Ja

 

Delpher Netherlands: Magazines

Nee

Ja

 

Delpher Netherlands: Newspapers

Nee

Ja

 
Directory of Open Access JournalsJaJa 

EconLit

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

Emerald Group Publishing Limited

Ja

Ja

Emerald Insight

ERIC

Ja

Ja 

 
EuropeanaNeeJaNiet in lijst
Gale Academic OneFileJaJa 
Gale eBooksJaJaNiet in lijst
Gale General OneFileJaJa 
Gale Literature CriticismNeeJaNiet in lijst
Gale Literature Resource CenterJaJaDeel van Gale Literary Sources
Gale Literature: LitFinderJaJaDeel van Gale Literary Sources
Gale OneFile: NewsNeeJa 
GreenFILENeeVoeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

Historical Abstracts

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

Historical Newspapers: The New York Times (1851-2006)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box

 
Historical Newspapers: The Times of India (1838-2001)NeeVoeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

Historical Newspapers: The Wall Street Journal (1889-1991)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box

 

IEEE Computer Science Digital Library

Ja

Ja 

 

Ingenta Connect

Ja

Ja

IngentaConnect
JSTOR 19th Century British PamphletsNeeJa 

JSTOR Arts & Sciences I t/m XV Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Business I & IV Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Health & General Sciences Collection

Ja

Ja

JSTOR

JSTOR Hebrew Journals CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Ireland CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Jewish Studies CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Life Sciences CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Lives of Literature CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Open Access BooksJaJaJSTOR
JSTOR Open Access Journals CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Security Studies CollectionJaJaJSTOR
JSTOR Sustainability CollectionJaJaJSTOR

Kluwer 

Nee

Ja

 
Kluwer Law Online ManualsJaJaKluwer Law Online
Kluwer Law Online JournalsJaJaKluwer Law Online

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

MEDLINE

Ja

Ja

 
MIT Press Direct BooksNeeJaMIT Press Direct
MIT Press Direct JournalsNeeJaMIT Press Direct
Nexis UniNeeJa 
Now PublishersJaJa

Now Publisher's Foundations and Trends: Business and Economics

OAIster

Ja

Ja 

 

OECD iLibrary

Ja

Ja

 
Open Library of Humanities (OLH)JaJaNiet in lijst
Open DissertationsNeeVoeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases boxOpenDissertations

OpenEdition Books

Ja

Ja

Niet in lijst
Oxford Handbooks OnlineJaJa 

Oxford Journals

Ja

Ja

 

Oxford Reference Online

Ja

Ja

 

Oxford Scholarship Online

Ja

Ja

 

Palgrave Connect

Ja

Ja

 

Philosophy Documentation Center E-collection

Ja

Ja 

 

Project Euclid Open AccessJaJaNiet in lijst

Project Muse

Ja

Ja

 

ProQuest Dissertations & Theses Global

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box

 
PsychiatryOnlineJaJaPsychiatryOnline Premium
Public Library of Science (= PLOS)JaJaNiet in lijst
PubMed CentralJaJaPubMed

Regional Business News

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

SAGE Journals

Ja

Ja

 

SAGE Research Methods (SRM)

Ja

Ja

 

ScienceDirect

Ja

Ja 

 

Scopus

 

Nee – wel in central index

 

Social Services Abstracts

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box

 

Sociological Abstracts

Nee

Voeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box

 

SpringerLink

Ja

Ja

 

Staten-Generaal Digitaal: Dutch Parliamentary Papers

Nee

Ja

 

Taylor and Francis Journals

Ja

Ja

Taylor & Francis Journals
Teacher Reference CenterNeeVoeg de databank toe via de Advanced Search en volg de link in de Additional Databases box 

The Hague Academy Collected Courses Online / Recueil des cours de l'Académie de la Haye en ligne

Ja

Ja

 

Thieme Connect

Ja

Ja

 
UCL Press JournalsJaJaNiet in lijst

University of Chicago Press Journals

Ja

Ja

Niet in lijst

Walter de Gruyter eJournals

Ja

Ja

 

Web of Science

 

Nee – wel in central index

 

Wiley Online Library

Ja

Ja

 

Wolters Kluwer Health

Ja

Ja

Niet in lijst

World Bank eLibrary

Ja

Ja

 

WorldCat.org

Ja

Ja

 

Update: 20 maart 2023

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen