De Hoop Barometer | Erasmus University Rotterdam

Masterclass De Waarde van Hoop van Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoop doet leven! Maar wat hoop precies is, laat zich niet zo makkelijk omschrijven. En het betekent voor iedereen iets anders. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld hoopvol wanneer ze precies weten wat er in de toekomst voor mooie dingen gaan gebeuren. Terwijl anderen zich vooral hoopvol voelen wanneer ze denken aan hun vrienden, familie en de mooie toekomst die ze tegemoet gaan, ook als ze niet precies weten hoe die eruit ziet. Om meer inzicht in hoop te krijgen, ontwikkelden wij de Hoop Barometer, en we delen graag onze inzichten met je!

 

De Hoop Barometer van de Erasmus Universiteit

Waarom de Hoop Barometer?

We doen veel in ons leven omdat we ons hoopvol voelen. Hoop helpt ons bijvoorbeeld om na te denken over wat we belangrijk vinden. Hoop geeft moed, en hoop maakt ons weerbaar in onzekere tijden. En hoewel het soms erg moeilijk is, zijn er altijd lichtpuntjes van hoop te vinden. 

Maar wat hoop precies is, is niet zo makkelijk te vangen. En het is voor iedereen anders. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld hoopvol wanneer ze precies weten wat er in de toekomst voor mooie dingen gaan gebeuren. Terwijl anderen zich vooral hoopvol voelen wanneer ze denken aan hun vrienden en familie, en de mooie toekomst die ze tegemoet gaan, ook als ze niet precies weten hoe die eruit ziet. 

De Hoop Barometer is een instrument om hoop te meten. Met vragen over verwachtingen, emoties, en een overzicht van jouw bronnen van hoop. We kunnen misschien nooit helemaal precies vangen wat hoop voor iedereen betekent. Maar we kunnen wel de juiste vragen stellen waardoor we een beter idee krijgen van hoe hoopvol we ons voelen en wat ons hoop brengt. Benieuwd wat hoop voor jou kan betekenen? Door de verkorte versie van de Hoop Barometer in te vullen krijg je inzicht in jouw scores op de zeven domeinen van hoop.

Aanvullende informatie over de Hoop Barometer

Wil je meer weten en leren over hoop? Dan kun je bijvoorbeeld de masterclass ‘Waarde van Hoop’ van de Erasmus Universiteit volgen. 

Benieuwd op welke manieren we hoop onderzoeken? Neem dan eens een kijkje op de website van ‘The Hope Project’.

De campagne van SIRE over ‘lichtpuntjes’ inspireert mensen om na te denken over wat hen hoop brengt, en misschien ook hoe ze anderen hoop kunnen geven. EHERO en SIRE hebben samengewerkt in de voorbereiding van deze campagne, en de Hoop Barometer sluit dan ook helemaal aan bij de mooie boodschap van SIRE.

 

 

Je wil meer hoop in je leven, maar weet nog niet goed hoe je dit kunt realiseren. Deze 12 tips kunnen je helpen om je eigen hoop te vergroten. Vind jouw lichtpuntje en durf te hopen!

 1. Zoek de verbinding op
  Hopen doe je zelden alleen. We hopen meestal vóór anderen of samen mét anderen. Ook put je hoop úit anderen. Praat met anderen over jouw hoop en vraag waar zij op hopen.
 2. Denk aan de mooie dingen
  Op sommige momenten zijn we hoopvol. Op andere momenten weten we echt niet meer hoe het ooit nog goed kan komen. Schrijf jouw lichtpuntjes op op het moment dat je je goed voelt. Als geheugensteuntje. Wie geeft jou hoop? Welke gedachten maken je hoopvol?
 3. Je kunt vaak meer dan je denkt
  Je zelfvertrouwen neemt toe als je successen en sterke punten erkent. Maak eens een lijstje van wat je bereikt hebt en waar je trots op bent. Vraag ook anderen om hun mening over jouw positieve eigenschappen.
 4. Stel jezelf een doel
  Welk doel hoop je te bereiken? Bedenk daarbij waar het écht om draait. Dan ben je minder teleurgesteld als je dat doel niet bereikt. Omdat je weet dat er ook andere manieren zijn om je doel te bereiken.
 5. Fantaseer over je hoop
  Hoe zou het voelen als je je hoopt bereikt? Fantaseren erover helpt je mogelijkheden te ontdekken die je anders over het hoofd zou zien, omdat we bang zijn voor teleurstelling. Door te fantaseren train je jezelf anders te denken.
 6. Vergroot je weerbaarheid
  Teleurstellingen en onzekerheid horen bij het leven, maar als je leert hiermee om te gaan wordt het makkelijker. Het is normaal om verdrietig te zijn, maar kijk ook naar je mogelijkheden en wat voor jou belangrijk is. Je gevoelens kunnen onthullen wat waardevol is voor jou.
 7. Je mág verdrietig zijn
  Je mag je verdrietig voelen. Ook over datgene waar je op hoopt, maar er nog niet is. Het kan soms moeilijk zijn, maar het is normaal om je zo te voelen.
 8. Omarm onzekerheid.
  De toekomst is onvoorspelbaar, dus we kunnen simpelweg niet weten of het goed of fout zal gaan. Dit beseffen helpt tegen cynisme. Twijfel kan vervelend lijken, maar het kan je ook hoop geven én laten zien dat we meer (aan)kunnen dan we denken.
 9. Oefen dankbaarheid
  We vergeten soms dat er al wel veel goed gaat. Nadenken over wat dat voor jou is, maakt je echt gelukkiger. Schrijf regelmatig drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Of schrijf een brief aan iemand aan wie je veel te danken hebt.
 10. Doe leuke dingen
  Positieve emoties stimuleren je creativiteit en het proberen van nieuwe dingen. Neem even een pauze als je het niet meer weet. Doe iets kleins en plezierigs. Maak een lekkere kop koffie of ga wandelen. Dit kan je energie en motivatie geven om door te gaan.
 11. Je kunt alles leren
  Als je denkt dat je iets niet kan, bedenk dan dat je het ‘nog’ niet kan. Blijf geloven dat je alles kunt leren en dat positieve verandering altijd mogelijk is. Blijf dus nieuwsgierig én blijf leren, dit is ook nog eens heel gezond voor je hersenen.
 12. Achter elke angst schuilt een verlangen
  Wanneer je ergens bang voor bent, betekent dit ook dat er iets is waarvan je wél graag wil dat het gebeurt. Door je te richten op datgene waar je naar verlangt, krijg je meer motivatie en ideeën om ermee aan de slag te gaan.

Emma Pleeging

Project Coordinator

E-mailadres
pleeging@ese.eur.nl
Telefoonnummer
06 - 38 23 76 36
Adres
Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building, Kamer M5-43
3062 PA
Rotterdam

Meer lezen over hoop? Check onderstaande blogs!

Hoop en geluk horen bij elkaar

Gelukkigere ambtenaren door meer vertrouwen

Breeduit lachende collega achter haar laptopscherm

Liefde gaat verder dan tevredenheid

Op een smartphone zijn 3 emoticons te zien waarmee je kunt aangeven hoe tevreden je bent

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen