COVID-19 onderzoek: Tips & Tricks op het gebied van sociale relaties en familie

Wat doet de Nederlandse bevolking om het hoofd koel te houden? Door middel van deze blogs wil de Erasmus Happiness Economics Research Organization mensen in Nederland een flinke dosis inspiratie geven. We doen dit door de tips & tricks uit het COVID-19 onderzoek samen te vatten en een aantal quotes uit te lichten. Deze week in de schijnwerper: sociale relaties en familie.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is ons sociale leven enorm veranderd. Evenementen, verjaardagen, bruiloften en etentjes zijn afgelast, kantoren, scholen en instellingen zijn gesloten, en we worden opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit betekent voor veel mensen dat de dagelijkse contactmomenten met vrienden, familie of collega’s verminderen of veranderen. Gelukkig zijn er veel manieren om met elkaar in verbinding te blijven, zoals blijkt uit onderstaande tips & tricks van de Nederlandse bevolking. 

Blijf (digitaal) met elkaar in verbinding   

Uit onderzoek weten we dat verbondenheid met anderen een van de belangrijkste psychologische basisbehoeften is van de mens. Het is dus belangrijk om met elkaar in contact te blijven! Bel bijvoorbeeld iemand op die je liefhebt of al lang niet gesproken hebt. Je kunt ook FaceTime, Zoom, Jitsi of Skype gebruiken om elkaar te zien of samen te dineren. Neem eens écht de tijd en aandacht voor je gezin en dierbaren. Speel bijvoorbeeld spelletjes in huis of digitaal, of start een goed gesprek.

“Zoek virtueel de verbinding, bijvoorbeeld met een online pubquiz (doe ik nu 2x per week), of een virtueel aanschuifdiner via zoom (eten wordt bezorgd en je schuift aan bij vrienden via beeldbellen). En deel meer persoonlijke ervaringen met collega's - we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!” (Vrouw, 36-45 jaar)

 "Met manlief elke dag om 5 uur in het zonnetje met wijntje en kaasje. Wij genieten ervan. Man werkt thuis en zorgt ervoor dat onze tiener aan het schoolwerk zit. En ik werk parttime en ben om 14.00 thuis. Veel spelletjes, wandelen met de hond en lekker koken. Veel lachen. Geen t.v. aan. Lezen. Af en toe serie kijken. We hebben beide veel sociale contacten via het werk. Dus tijd voor elkaar is een cadeautje." (Vrouw, 46-55 jaar)

“Nagaan met wie ik lang (jaren) om welke reden ook geen contact heb gehad en diegene een brief schrijven (een echte, geen mail of app of i.d.) om samen verhalen te delen en daarmee misschien weer een toekomst op te bouwen.” (Man, 65 jaar of ouder)

Sport samen op afstand

We weten dat zowel bewegen als sociaal contact in deze periode erg belangrijk is voor ons geluksgevoel, dus waarom niet samen sporten? Samen sporten is (meestal) leuker dan alleen! Volg eens per week een online sportles met het hele gezin of met huisgenoten, of ga wandelen met je partner of een goede vriend. Houd je hierbij wel altijd aan de richtlijnen van het RIVM (op 1,5 meter afstand en niet met meer dan drie personen).

 “Maak nieuwe rituelen binnen je gezin. Rituelen geven houvast en een veilig gevoel. Wij sporten elke zondagochtend samen. Geeft een goed gevoel.” (Vrouw, 36-45 jaar)

“Wandel samen, al is het een klein eindje, ieder aan 1 kant van de straat. Het is toch samen en veilig.” (Vrouw, 36-45 jaar)

Doe iets voor een ander

Niet iedereen heeft het makkelijk in deze tijd. Stuur een kaartje naar dierbaren of oudere mensen die veel alleen zijn, bel regelmatig op, doe iets leuks om een ander te verrassen, of haal boodschappen voor oudere buren. Iets voor anderen doen maakt niet alleen de ander gelukkiger; onderzoek laat zien dat prosociaal gedrag ook goed is voor jouw eigen welzijn en geluk!

 “Heb een glimlach op het gezicht wanneer je op afstand iemand ontmoet en groet elkaar. Bel of app familie, vrienden en bekenden. Voor sommigen kan het de enige keer op een dag of misschien wel een week zijn dat ze hun stem gebruiken.” (Vrouw, 65 jaar of ouder)

 "Houd contact met mensen. Even vragen hoe het gaat of iemand verrassen met een klein gebaar zorgt voor blijdschap bij de ontvanger en voldoening bij jou." (Vrouw, 46-55 jaar)

 “Probeer iedere dag iets goeds voor een ander te doen. Daar wordt de wereld mooier van. (Doe ik niet alleen in deze periode...)”. (Vrouw, 46-55 jaar)

Pak ook tijd voor jezelf

Heb je een zwaar en vitaal beroep? Werk of zit je hele dagen thuis met kinderen of huisgenoten om je heen? Onderzoek laat zien dat negatieve gevoelens niet alleen kunnen ontstaan als mensen veel alleen zijn, maar ook als mensen juist te weinig alleen zijn. Zorg ervoor dat je af en toe een moment voor jezelf neemt om weer even op te laden. Bedenk waar jij energie uit haalt en gun jezelf die rust. Zoek bijvoorbeeld buiten een rustige plek op, lees een boek, pak een oude hobby op of leer jezelf iets nieuws.

“Stel jezelf de vraag: waar krijg ik op dit moment/ vandaag energie van? Maak daar dan tijd voor. Hoe kort ook.”  (Vrouw, 36-45 jaar)

 “Blijf rustig, gebruik deze tijd om dingen te doen waar je voorheen niet aan toe kwam. Als alles voorbij is, ben je blij dat er voldoende tijd om je sociale contacten weer terug aan te halen en zul je des te meer genieten van uitjes.” (Vrouw, 56-64 jaar)

 “Pak iets creatiefs op! Knutselen, tekenen, een oude hobby waar je al lang niks mee hebt gedaan, probeer iets nieuws of verf bijvoorbeeld een kastje in huis!” (Vrouw, 25-35 jaar)

Vergeet niet te genieten!

Veel mensen geven aan deze tijd te gebruiken om stil te staan bij zichzelf, bij welke dingen en wie écht belangrijk zijn in het leven en te kijken naar de dingen en contacten die ze wél hebben. Accepteer de situatie waar we nu met zijn allen in zitten, geniet van de rust en van je dierbaren, gebruik de mogelijkheden die het met zich meebrengt, blijf positief en denk in kansen.

 “Grijp dit moment aan om naar jezelf te kijken. Accepteer de situatie, je kan hem niet veranderen. Kijk naar de mogelijkheden die je hebt en maak er gebruik van. Leer van anderen. Blijf altijd hoop houden én vertrouwen.” (Vrouw, 56-64 jaar)

 “Zoek de lichtpuntjes, heb meer aandacht voor elkaar, geniet van wat je wél hebt. Dit gaat weer voorbij. Waardeer het kleine: eten, wonen, gezondheid; waardeer het leven, we hebben er maar 1. Verpest je dag niet met verlangen wat nu niet is. Het komt weer goed.” (Vrouw, 56-64 jaar)

 “Gebruik deze tijd om te reflecteren op jouw leven en of je de dingen nog doet die jij graag doet. Bedenk ook wat echte waarde heeft in het leven. Wandel door de natuur en zie de schoonheid. Wees dankbaar. Gebruik je creativiteit om aan je behoeftes te voldoen. Zie deze crisis als een enorme kans tot een ontwikkeling naar een duurzame samenleving met waardering voor de natuur, voor warme contacten, voor een langzamer tempo. In crisistijd zit altijd een kiem voor een nieuwe mooiere samenleving. Die kun je zelf creëren.” (Vrouw, 46-55 jaar)

 

Do you want to read the Tips & Tricks regarding social relationships and family in English? Click here.

Download hier alle Tips & Tricks op het gebied van sociale relaties en familie