COVID-19 onderzoek: Tips & Tricks op het gebied van vrijetijdsbesteding

Wat doet de Nederlandse bevolking om het hoofd koel te houden? Door middel van deze blogs wil de Erasmus Happiness Economics Research Organization mensen in Nederland een flinke dosis inspiratie geven. We doen dit door de tips & tricks uit het COVID-19 onderzoek samen te vatten en een aantal quotes uit te lichten. Deze week in de schijnwerper: vrijetijdsbesteding.

De manier van vrijetijdsbesteding voor de uitbraak van COVID-19 verschilt drastisch met wat we nu doen met onze vrije tijd. Winkels zijn dicht en cafés en restaurants zijn verlaten. Er wordt niet meer gezweet bij sportverenigingen en in sportscholen. We worden gedwongen om op nieuwe manieren onze vrije tijd in te delen. Gelukkig hebben we nog genoeg keuze, zo blijkt uit de tientallen tips & tricks uit ons onderzoek.

Blijf bewegen

Bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Zo kan je buiten altijd een wandeling maken of een rondje gaan fietsen (de regels van het RIVM in acht houdende, natuurlijk). Virtuele media zoals YouTube en Instagram kunnen je helpen te mediteren, te fitnessen en yoga te beoefenen. Recent onderzoek naar geluk tijdens deze crisis geeft aan dat bewegen het grootste positieve effect heeft op geluk.

"Iedere ochtend starten met een work-out, het liefst samen met je partner. Dit kan zijn: Nederland in beweging, een yogasessie van youtube of een meer krachtige work-out via een app (zoals 7-minute work-out) of couple work-out via youtube. Erg vitaliserend.” (Vrouw, 25-34)

Gebruik je creativiteit en geniet van die van anderen

Thuis je creativiteit uiten kan op tal van manieren. Denk bijvoorbeeld eens aan tekenen, knutselen, naaien, fotograferen, schilderen, fotoboeken maken en postkaarten maken (en sturen). Geen zin om zelf iets te maken? Geniet van een online tour door een museum, muziek, podcasts, films en series.

“Nu iedereen noodgedwongen veel online moet zijn, heb ik alle vrienden een zelfgemaakte kaart met foto gestuurd. Voor iedereen een persoonlijk bericht en een wens tot gezondheid. Kreeg heel positieve reacties en dat doet dan ook weer goed! Dus twee keer een geluksgevoel, bij het maken en bij de reacties!” (Vrouw, 45-54)

Blijf verbonden

Gebruik digitale middelen om elkaar te blijven zien en horen (zoals Teams, Skype, ZOOM, WhatsApp videobellen, Jitsi). Ben je uitgepraat? Geen nood. Je kunt fysieke bordspellen virtueel doen met behulp van videobellen. Denk ook eens aan het spelen van een online spel (bijv. via Houseparty, Wordfeud, Steam) of het maken van een online quiz voor je naasten.

“Ik probeer activiteiten die ik anders met vrienden zou doen via een online manier te vervangen. Zo ga ik morgen met een vriendin "shoppen" door via Microsoft Teams met elkaar te praten en ons scherm te delen terwijl we naar webshops kijken.” (Vrouw, 18-24)

“Speel Scrabble. Goed voor de woordenschat van je kinderen, een leuke manier van samen zijn.” (Man, 35-44)

Zet een positieve bril op en leef in het nu

Dingen als koken, opruimen, huiswerkbegeleiding en avondeten voelen voor velen als verplichtingen. Klussen en tuinieren zijn ook niet voor iedereen een hobby, net zoals boodschappen halen voor de bejaarde buurvrouw. Veel respondenten stellen voor dit soort activiteiten met een positieve bril te bekijken. Zie dit soort dagelijkse activiteiten niet als verplichting maar als bron van betekenis in je leven. Sta stil bij de ‘normale dingen’ in het leven en leef in het nu. We weten uit de wetenschap dat mindful in het leven staan goed is voor je geluk.

“Actief blijven en zorgen dat je 'zichtbaar' bent voor de mensen die belangrijk zijn voor je. Zie het alsof je met vakantie bent. Bekijk de dingen die er zijn met een nieuwe bril en gun jezelf je eigen tijdsindeling. Ga vooral niet mee in de afvoerput van de media, daar kan je namelijk de hele dag druk mee zijn en het levert je niets op.” (Man, 55-64)

Click here to read the Tips & Tricks regarding leisure time in English.

Download hier alle Tips & Tricks op het gebied van vrijetijdsbesteding

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes