Nieuwe opleiding Big Data en Beleid
Academic Director dr. Rebecca Moody legt de meerwaarde uit

Big data en beleid: ontdek de mogelijkheden en maak de juiste keuzes

De roep om datagedreven beleid klinkt in steeds meer organisaties door, maar weinig mensen weten wat er mag, wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit organiseert. Erasmus Academie introduceert daarom de nieuwe opleiding Big Data en Beleid. Academic director dr. Rebecca Moody licht de meerwaarde toe.

Data, data en nog eens data. Professionals in de (semi-)publieke sector worden er de laatste jaren mee overspoeld. Organisaties zijn steeds meer data-gedreven, maar dat maakt het voor de medewerkers niet altijd makkelijker. Zij hebben vaak niet de technische achtergrond om de juiste vragen te kunnen stellen.

Helpende hand
“Organisaties moeten wel met data aan de slag omdat ze bedoeld en onbedoeld steeds meer data verzamelen”, zegt Rebecca Moody, naast assistant professor aan de Erasmus Universiteit ook de academic director van de opleiding Big Data en Beleid. “Hele afdelingen worden door big data anders ingericht omdat de invloed op het werkproces zo groot is. Dan moet je wel weten wat de mogelijkheden zijn. Daarom hebben we Big Data en Beleid ontwikkeld, omdat wij die helpende hand willen bieden.”

De opleiding richt zich op professionals uit de gehele (semi-)publieke sector. Moody ziet big data namelijk overal terugkomen. “De politie die big data gebruikt om te kijken in welke wijk er meer wordt ingebroken en zo de inzet van materieel kan afstemmen. Of de afdeling jeugdzaken van een gemeente krijgt door big data inzicht waar de problematiek het grootst is, zodat de middelen beter verdeeld kunnen worden. Dat is de reden dat de cursus ook heel breed is opgezet, omdat het begrip binnen elke organisatie terugkomt.”

Eigen casus
In vier dagen leren de deelnemers kansen op het gebied van big data voor de eigen organisatie te herkennen en benutten. Daarom staat voor elke deelnemer een zelf meegebrachte casus centraal. “Bij veel cursussen wordt er vooral heel veel gepraat over big data. Wij gaan met de eigen vraagstukken aan de slag, zodat iedereen direct de vertaalslag kan maken naar de eigen praktijk en de kansen herkent.”

Het is overigens niet zo dat de deelnemers zelf de analyses gaan maken. “Na afloop ben je echter wel in staat om de opdrachten uit te zetten bij bijvoorbeeld data-analisten.”

Voor managers en beleidsmedewerkers
Moody doet al bijna vijftien jaar onderzoek naar big data. Zij weet dan ook als geen ander hoe groot de invloed van data op organisaties is. ,,Vaak wordt gedacht dat door de aanwezigheid van data de expertise van medewerkers niet meer nodig is. Alles wordt toch uitgerekend. Maar expertise is belangrijker dan ooit. Met alleen data kan je namelijk heel weinig, door de interpretatie krijgt data een bepaalde waarde. Dat leer je tijdens Big Data en Beleid.”

De combinatie van de brede opzet en het feit dat het onderwerp tegenwoordig binnen bijna alle domeinen terugkomt, maakt volgens Moody dat de opleiding voor medewerkers in uiteenlopende functies geschikt is. “Voor elke beleidsmedewerker zonder veel technische kennis is Big Data en Beleid een enorme meerwaarde. Maar ook managers zijn na de opleiding meteen in staat om de juiste beslissingen voor de organisatie te maken.”

Dilemma’s herkennen

Ook wil Moody benadrukken dat Big Data en Beleid niet alleen een goed nieuwsshow is. Juist omdat big data steeds belangrijker wordt, behandelt ze tijdens de cursusdagen ook zeker de valkuilen. “Interpreteren wordt steeds belangrijker, maar de consequenties van verkeerde interpretaties worden ook steeds groter. Daarom komen de valkuilen ook zeker voorbij. Wij leren de deelnemers de ethische, wettelijke en infrastructurele dilemma’s rond big data te herkennen en geven de handvatten om deze op te lossen.”

“Mensen komen binnen met het idee van: ik moet iets met big data, maar weet niet goed wat. Na vier bijeenkomsten gaan ze weg met: ik weet welke mogelijkheden er zijn, wat ze voor de organisatie betekenen en ik weet vooral wanneer ik welke keuze moet maken.”  

 

Meer informatie

Meer informatie over het programma, de actuele data en het inschrijfformulier vind je op de opleidingspagina.