Hybride Seizoensopening 2021 Erasmus Academie groot succes!

Een leerzaam weerzien op de Erasmus Universiteit Rotterdam

Op dinsdag 28 oktober vond de jaarlijkse Seizoensopening van Erasmus Academie plaats. Door de versoepelingen was het last-minute mogelijk om deelnemers fysiek uit te nodigen. Wat was het fijn om elkaar weer te treffen in de Theaterzaal op de campus van de EUR!

Dit jaar stond de Seizoensopening in het teken van omstreden monumenten. In iedere stad of dorp vinden we standbeelden, monumenten of straatnamen die verwijzen naar de nationale geschiedenis. Denk aan de 'stolpersteine' die verzonken liggen in onze straten en verwijzen naar de laatste Joodse bewoners van een huis. Of aan het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn dat momenteel onder vuur ligt.

Ooit vonden we het belangrijk standbeelden op te richten voor VOC-vaarders en hen te herinneren als de helden van onze geschiedenis, maar in de afgelopen jaren zien we een nieuw bewustzijn ontstaan rondom dit materiƫle erfgoed.

Willen we deze standbeelden nog wel om ons te herinneren aan een nationaal verleden dat voor velen gewelddadig was? Moet dit erfgoed worden verwijderd omdat er inmiddels anders tegen onze VOC-geschiedenis wordt aangekeken? Of moeten we de geschiedenis niet willen uitwissen en moet dit erfgoed blijven bestaan, misschien juist als aanleiding om stil te staan bij de duistere kant van ons nationale verleden? Moeten we de standbeelden in hun eigen context plaatsen en ze met rust laten?

Onze partners van de Seizoensopening
Deze vragen vormden de aanleiding voor het programma van onze Seizoensopening op 28 september. Samen met prof.dr. Maria Grever en dr. Robbert-Jan Adriaansen, beiden verbonden aan de Erasmus School of History, Culture and Communication en Tim van den Hoff MA, alumnus van de EUR en filmmaker, stelden we inhoud samen. Centraal stond de documentaire van Tim van den Hoff, 'Monumental Crossroads' over de strijd rondom materieel erfgoed in het zuiden van de VS. Iedere deelnemer had de kans om deze documentaire voor de lezing thuis te streamen. De Vrienden van Hovo Rotterdam hebben deze middag mede mogelijk gemaakt. 

Na een stukje van de documentaire en drie korte lezingen en reflecties op de film, ontstond er een levendig debat met deelnemers in de zaal en vanuit huis. Dit hybride debat maakte duidelijk dat de maatschappelijke problemen en vraagstukken rondom omstreden erfgoed veel losmaken bij ons. En deelname aan dit debat is belangrijk - steeds vaker krijgen burgers inspraak in wat er met een standbeeld of straatnaam moet gebeuren, denkt u eens aan het debat over het J.C. Coen-beeld in Hoorn. Over een jaar wordt in samenspraak met de inwoners een besluit genomen wat er met het beeld gaat gebeuren.
 

Evenement terugkijken? 

Bekijk de gehele uitzending hier terug


Cursus 'Erfgoed onder vuur' in het voorjaar 2022
In het voorjaar 2022 organiseert Erasmus Academie in samenwerking met de ESHCC (Erasmus School of History, Culture and Communication) een vijfdelige cursus over materieel erfgoed. Deze cursus vindt fysiek plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam en bestaat uit een verdiepende serie colleges met vijf verschillende specialisten. Heeft u interesse in het volgen van deze cursus? Laat ons dit weten en wij houden u op de hoogte.

 

Erasmus Academie bedankt alle deelnemers, partners en medewerkers van de EUR voor de samenwerking en deze fantastische middag! 

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen