850 miljoen jaar Europa - Een geologische geschiedenis
Europa is een geologische legpuzzel

Cursus 850 miljoen jaar Europa - een geologische geschiedenis (1912CR)

Datum(s)

Data: 8, 15, 29 oktober, 5, 12, 19 november 2019
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 240 (incl. BTW)

In zes hoorcolleges wordt een schets gegeven van 850 miljoen jaar geologische geschiedenis van Europa. Europa blijkt een legpuzzel van stukjes die overal vandaan lijken te komen en die uiteindelijk de huidige kaart vormen.

Uit het soort gesteente, de ouderdom, de mineraal- en fossielinhoud en nog andere gegevens, kunnen conclusies worden getrokken over de verdeling van land en zee, het klimaat en de plaats op de aardbol. Zo zijn paleo-geografische reconstructies te maken waaruit het kaartbeeld kan worden gevormd. Het voorstellingsvermogen wordt daarbij op de proef gesteld, temeer omdat zowel in ruimte als in tijd wordt gedacht.

De meeste gesteentes die in Europa voorkomen, zijn geologisch gesproken jong. Slechts op enkele plaatsen komen echt oude gesteentes voor, zoals in Finland en Zweden. Daar beginnen we dan ook met onze reconstructie van het verleden. We eindigen in ons eigen land. In de stappen daartussen passeren we ‘momenten’ van massale uitsterving of juist ‘supersnelle’ evolutie waarbij vele nieuwe levensvormen het licht zien, we zien oceanen verschijnen en weer verdwijnen en er zijn periodes van gebergtevorming en vulkanisme.

Hovo docent - dr. Leo Minnigh

Uw docent

Dr. Leo Minnigh studeerde geologie in Leiden. Hij was visiting professor in Brazilie, heeft bij verschillende geologische adviesbureaus gewerkt en was wetenschappelijk informatie- specialist aardwetenschappen bij de TU Delft. In 2004 verscheen van zijn hand het boek ‘Inventief probleemoplossen’.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 8, 15, 29 oktober, 5, 12, 19 november 2019
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 240 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Fysische geografie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier