Nudging: sturen op gedrag

Leer hoe je menselijk gedrag effectief en duurzaam verandert
Mensen lopen over lijnen en cirkels

Om beslissingen te kunnen nemen, gebruiken we signalen uit de omgeving en vuistregels. Deze manier van beslissingen nemen is echter heel gevoelig voor invloeden vanuit de context en juist daarom kan nudging effectief zijn. Nudging is gebaseerd op dit principe van keuze maken op een snelle, automatische manier. In de cursus Nudging: sturen op gedrag leer je hoe menselijk gedrag werkt, en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Belangrijkste feiten en cijfers
StartdatumVrijdag 4 oktober 2024
TijdsduurDe cursus vindt plaatst op vijf vrijdagen: 4 oktober, 18 oktober, 8 november, 22 november en 13 december 2024.
Kosten

 €4050,- (bij het cursusgeld zijn parkeerkaarten op het terrein, lunches, koffie/thee, en cursusmateriaal inbegrepen. Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW)

Heb je eerder een programma bij ESSB Academy gevolgd? Of je bachelor of master behaald aan Erasmus Universiteit Rotterdam? Dan ontvang je 10 % korting op de cursusprijs.

VoertaalNederlands
LocatieRotterdam

Nudging kan helpen bij het beantwoorden van allerlei vragen zoals: Hoe motiveer je mensen een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden? Hoe voorkom je no-shows bij het gemeente loket? Hoe stimuleer je mensen om korter te douchen? En hoe verminder je het aantal mensen met schulden? 

Met gedragspsychologische inzichten gewenst gedrag bevorderen

In de cursus Nudging: sturen op gedrag leer je vanuit gedragspsychologische inzichten hoe je met kleine aanpassingen gedrag van mensen kunt veranderen. Aan het einde van de cursus:

  • Begrijp je waarom traditioneel beleid vaak onvoldoende aan de verwachtingen voldoet
  • Hoe je beleid kwalitatief kunt verbeteren met inzichten in menselijk gedrag
  • Weet je hoe je menselijk gedrag analyseert en begrijp je op welke elementen je moet ingrijpen om gedrag te veranderen
  • Begrijp je het concept Behavior Change Wheel (BCW) en kun je de verschillende stappen toepassen
  • Heb je theorieën uit de gedragspsychologie op relevante beleidsterreinen toegepast

Wat is nudging precies en hoe werkt het?

Een nudge kan worden gedefinieerd als een aanpassing in de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Door de keuzecontext aan te passen, kun je mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Mensen kiezen namelijk automatisch de meest voor de hand liggende optie als ze geen tijd of zin hebben of anderszins niet toekomen aan goed en systematisch nadenken over een bepaalde keuze. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Wetenschappelijke inzichten én toepassingen voor jouw organisatie

Het programma van de cursus Nudging: sturen op gedrag bestaat uit diverse werkvormen waarbij zowel aandacht is voor theorie als praktijk.

  • Ochtend: hoe de omgeving ons gedrag beïnvloedt, wat voor gevolgen die heeft voor onze gezondheid en hoe wij hierop kunnen inspelen.
  • Middag: bespreking groepscasus in 2 subgroepen waarbij je ongewenst gedrag in kaart brengt en nadenkt over gewenst gedrag op basis van de casus.

  • Ochtend: welke uitdagingen op het gebied van capaciteit en motivatie je tegenkomt wanneer je gedragsverandering wil bereiken. Daarnaast krijg je uitleg over het COM-B model.
  • Middag: uiteen in subgroepen van ± 5 personen met je docent. Je zet de 1e stap in je eigen casus.

  • Ochtend: inzicht in hoe onze fysieke en sociale omgeving invloed heeft op ons gedrag in het dagelijks leven. Hiervoor worden enkele beroemde experimenten uit de sociale psychologie gebruikt.
  • Middag: in je subgroep verder werken aan je eigen casus onder begeleiding van een van de docenten.

  • Ochtend: hoe je een interventie kunt ontwerpen met het EAST model en het APEASE model. Daarnaast leer je hoe je deze kunt implementeren in de praktijk
  • Middag: afronding eigen casus in subgroep

  • Ochtend: tijdens deze laatste dag leer je hoe je een interventie en gedragsverandering in de praktijk evalueert.
  • Middag: presentatie van poster met je casus met probleemgedrag, gewenst gedrag, gedragsanalyse en je interventie in termen van gedrag aan je docenten en mede deelnemers.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Nudging is voor iedereen die betrokken is bij het bestuur en/of beleid. Ook zullen medewerkers - van verschillende instanties, organisaties en bedrijven - die intern proberen gedragsverandering door te voeren veel hebben aan deze cursus. Denk aan:

  • Beleidsverantwoordelijken op nationaal, regionaal en lokaal bestuursniveau die verantwoordelijk zijn voor (onderdelen van) beleid op de uitvoering ervan
  • Bestuurders of leidinggevende van uitvoeringsinstanties
  • Politici of directe medewerkers

Les van gerenommeerde wetenschappers

De docenten van de cursus Nudging: sturen op gedrag zijn wetenschappers van de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam

"Het leuke aan de cursus is ook dat als je eenmaal je gedragsbril opzet, je gedrag ook overal ziet. Cursisten gaan anders kijken naar hun eigen beslissingen, maar letten ook beter op het gedrag van hun familie, collega’s of mensen op straat"

Docent dr. Inge Merkelbach over de cursus

  • prof. dr. Semiha Denktaş

  • dr. Inge Merkelbach

  • BIG’R

    De cursus wordt verzorgd in samenwerking met BIG’R. BIG’R is een instituut dat deel uitmaakt van de Erasmus Research en Business Support.

Neem bij vragen contact op met

Gène Kerpen

Programma adviseur

e-mailadres: essbacademy@essb.eur.nl

Telefoonnummer: 06-41216920

"Graag bespreek ik uw leerbehoefte en vragen via een e-meeting, telefoon of per e-mail."

Gene Kerpen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen