Afweer tegen ziekmakers: over corona, symbiose en zoönosen
Hoe werkt ons afweersysteem en hoe ziet de weg naar een vaccin tegen corona eruit?

Cursus Afweer tegen ziekmakers: over corona, symbiose en zoönosen (1931BD)

Datum(s)

Data: 15, 22 en 29 juni 2020

Dag en tijd: Maandag 10.00 - 12.00 uur

€118,50 (incl. BTW)

In verschillende nieuwsbrieven heeft Ruud Licht het al gehad over ontwikkelingen rond Corona. Dat was natuurlijk met beperkte uitleg; in 3 Webinars zal hij meer ingaan op de achtergrond waartegen we Corona en het afweersysteem moeten zien. Hierbij is er ruimte voor vragen en komen de volgende in principes aan bod:

Webinar 1

Ons afweersysteem beschermt ons tegen ziekmakers en doet dat met behulp van organen, cellen en moleculen. Welke zijn er allemaal en wat doet wat. Een infectie met Corona wordt gebruikt als voorbeeld. Het afweersysteem heeft ook een geheugen (memory) dat de basis vormt van vaccinatie. Hoe werkt dit, en wat is de stand van zaken is rond een vaccin voor Corona.

Webinar 2

Het afweersysteem beschermt ons meer door managing dan door strijd. De oorlogsmetafoor is gevaarlijk en er wordt altijd een combinatie van factoren afgewogen, het syteem is getrapt (kan ook opschalen en afschalen), zodat de respons altijd in proportie is. Ook omdat een afweerreactie schadelijk is voor de rest van het lichaam. Het gevaar is daarbij belangrijker dan self/non-self discriminatie. Bij Corona zien we dat een overreactie van het afweersysteem bijdraagt aan ziekte.

Webinar 3

Er is al miljarden jaren interactie tussen ziekmakers en andere organismen. Ondertussen zijn die ziekmakers onderdeel geworden van ons bestaan en van onszelf. We kunnen zelfs niet meer zonder ze leven. Bacteriën in onze darmen zorgen voor vertering en gezondheid. Bacteriën op de huid voor wondherstel en virusresten in ons DNA zorgen voor genomische flexibiliteit. Elke ziekmaker zoekt een balans met de gastheer. Een virus dat de gastheer doodt is evolutionair niet erg succesvol. Mutatie en selectie van het virus zorgen voor minder virulentie. Een voorbeeld zijn de Coronavirussen die verkoudheden veroorzaken en al lang in de mens circuleren. Erg besmettelijk, maar niet meer dodelijk. Het probleem zijn zoönosen, waarbij een ziekmaker overspringt van de ene diersoort op de andere. Normaal hebben we altijd al een beetje weerstand (memory) voor een variant, maar niet tegen een heel nieuwe ziekmaker (Ebola, Q-koorts, Corona). Een belangrijke factor bij het voorkomen van zoönosen is daarbij het toegenomen onnatuurlijk contact (dierenmarkten, bioindustrie). Toch is dit niet het hele verhaal, zoönosen kwamen altijd al voor en er zijn nog genoeg (virale) ziektes waar we wel aan overlijden ondanks jarenlang samenleven, zoals mazelen, bof en rode hond. Anders was vaccinatie hiertegen ook niet nodig. Aan de andere kant overlijden de meeste mensen juist aan een slechte algemene gezondheid. Iets wat we nu ook zien bij Corona.

Dr. Ruud Licht

Uw docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna  was hij onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus MC via diverse onderzoeken naar stamcellen en stamceltherapie. Sinds enkele jaren geeft hij les aan diverse Hovo’s in het land, en op middelbare scholen.

Vlog dr. Ruud Licht

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 15, 22 en 29 juni 2020