China - vriend of vijand?
De uitdaging van onze economie

Cursus China - vriend of vijand? (1924CR)

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5, 12, 19 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€255 (incl. BTW en boek)

China is economisch succesvol en steeds nadrukkelijker aanwezig in de wereld. Vanuit de centrale vragen uit het boek van uw docent prof.dr. Meine Pieter van Dijk, analyseert u de toegenomen Chinese aanwezigheid in de wereld. Is het land een vriend of vijand? Hoe verhoudt het zich tot de Nieuwe Zijderoute en zaken als spionage? Waarom investeert China zoveel in bepaalde landen en werelddelen?

President Xi wil in 2021 het Chinese succes vieren als het resultaat van de leidende rol van de Communistische Partij. Om dat te bereiken is het aanwakkeren van nationalisme in het binnenland nodig. Naar buiten toe laat China vooral expansiedrift zien: Zo eist China soevereiniteit over de Chinese Zuidzee en haalt daarmee de woede van omringende landen op de hals. Tenslotte wordt het Nieuwe Zijderoute initiatief gelanceerd. Meer dan 100 deelnemende landen krijgen leningen om de infrastructuur te financieren, en worden zo onder druk gezet Chinese bedrijven toe te laten en Chinese standpunten te ondersteunen in internationale fora. Een aantal landen heeft problemen de leningen terug te betalen, maar verliezen dan direct zeggenschap over hun infrastructuur aan China.

Uiteraard eindigen we met het mondiale probleem waar we nu dagelijks mee geconfronteerd worden: de VS die deze expansie wilt afremmen. Trump kiest voor een (dreigende) handelsoorlog. Wat wordt de zet van China?

BijzonderhedenProf.dr. Meine Pieter van Dijk heeft een nieuw  boek geschreven over China. Dit komt begin 2020 uit. Iedere cursist ontvangt een exemplaar bij aanvang van de cursus.

Prof.dr. Meine Pieter van Dijk

Uw docent

Prof.dr. Meine Pieter van Dijk is econoom en emeritus hoogleraar water services management bij UNESCO-IHE in Delft en emeritus hoogleraar urban management bij het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens werkzaam als hoogleraar entrepreneurship bij de Maastricht School of Management.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5, 12, 19 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€255 (incl. BTW en boek)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Economie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier