De ecologie van het Internet
Internet, data & privacy – deel 2

Cursus De ecologie van het Internet (1922ER)

Datum(s)

Data: 24, 31 maart, 7, 14, 21 april, 12, 19 en 26 mei

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

€310 (incl. BTW)

In het eerste deel van deze leergang zijn we ingegaan op de politieke en ideologische kant van het Internet. Dit deel gaat over de ‘ecologie’ van het Internet; over hoe Internet onze fysieke wereld hervormt.

Het Internet wordt vaak voorgesteld als luchtledige wereld, een ideële ‘cyberspace’. Maar hoe vormt het de materiële werkelijkheid?

We zien dat fysieke winkels worden vervangen door webshops. En wat doet het Internet, met al haar warmte uitstoot en electriciteitverbruik, met ons milieu? En wat is eigenlijk de impact van het Internet op onze eigen dagelijkse ecologie en ons lichaam? Slaap- en concentratiepro- blemen nemen toe, komt dat door ons Internetgebruik?

Het Internet zorgt tegelijkertijd voor een razendsnelle verspreiding van gedurfde ideeën over verandering die wellicht nodig zijn voor het voorkomen van een mondiale klimaatcrisis. Maar terwijl de filmpjes van Greta Thunberg viraal gaan gebeurt er nog te weinig in de materiële werkelijkheid.

Tegelijkertijd ontdekken we dat het Internet misschien wel helemaal niet echt een menselijke uitvinding is. Wetenschappers begrijpen steeds meer dat informatie een basiselement van ons universum is, naast materie en energie, en dat bomen het Internet al vóór ons al hadden uitgevonden (het zogenoemde Wood Wide Web).

Is een meer symbiotische relatie mogelijk tussen kunstmatige- en natuurlijke intelligentie? Moeten we voorbij de tegenstelling technologie-natuur denken? Misschien zijn wij als mens altijd al ‘vernetwerkt’ geweest. Kortom, wat betekent het Internet eigenlijk in materiële zin? Hoe verhoudt het zich tot natuur en mens? In deel twee van deze leergang over het Internet, data en privacy duiken we verder in de gevolgen van de opkomst van het Internet.

De insteek van deze cursus is interdisciplinair, multimediaal en onderzoekend van aard. Onze vraagstukken eisen ook een dergelijke aanpak. U krijgt de nieuwste inzichten, onderzoeken en diverse visies aangereikt om zelfstandig een oordeel te vormen over de uitdagingen van de 22e eeuw.

Uw docent

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is nu postdoctoraal researcher bij RSM (Rotterdam School of Management).

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 24, 31 maart, 7, 14, 21 april, 12, 19 en 26 mei