Bruegeljaar 2019: De geheimzinnige kunstenaars Bosch en Bruegel
Ontdek wie deze schildermeesters waren en haal meer uit uw volgende museumbezoek

Cursus De geheimzinnige Bosch en Bruegel (1815AR)

Datum(s)

Data: 13, 20, 27 september, 11, 25 oktober 2019
Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 205 (incl. BTW)

2019 is Bruegeljaar! Voor deze bijzondere gelegenheid verzorgd drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin een cursus over hem en zijn bijzondere stilistische compaan Jeroen Bosch.

Jeroen Bosch is in de kunstgeschiedenis een van de meest populaire en tegelijk geheimzinnige kunstenaars van rond 1500. Zijn nu nog bekende oeuvre wordt geschat op zo’n twee dozijn schilderijen waarvan ‘De tuin der lusten;’ uit het Madrileense Prado zonder meer het beroemdst is: een drieluik met honderden mensen, beesten en planten, waarvan een groot aantal nergens ter wereld voorkomt. Bosch’ schilderijen en tekeningen zijn zo fantasierijk dat de een er de hersenspinsels van een (geniale) gek in ziet en de ander een niet te doorgronden diepgaande symboliek. Wil de echte Bosch opstaan?

 

Pieter Bruegel de Oude kan Bosch nooit gekend hebben, want hij kwam ter wereld toen Bosch al dood was. Bosch kunst is in die van Bruegel echter goed te herkennen, zoals op ‘Dulle Griet’, een geheimzinnige vrouw voor de ingang van de hel. Net als bij Jeroen Bosch vindt de beschouwer hier tal van details, zoals een drietal vogeltjes op het geopende raamluik voor het oog van een monster dat tevens een gebouw is.

 

Bruegel had twee zoons: Pieter en Jan. Zij voegden een ‘h’ aan hun naam toe en gingen dus door het leven als Brueghel. Pieter Brueghel de Jonge verdiende de kost met het kopiëren van zijn vaders schilderijen, maar Jan ging een eigen weg. Met hun kunst en die van hun nakomelingen in het familiebedrijf, sluiten we de cursus af.

 

Deze cursus biedt u alle kunsttheoretische context om de kunst van Bosch en Bruegel te doorgronden, waarderen en begrijpen. In het kader van het 'Bruegeljaar 2019' biedt deze cursus u de laatste kunsthistorische inzichten 

 

Overzicht van uw colleges: 

  • vrijdag 13 september ‘De Nederlanden in de zestiende eeuw’
  • vrijdag 20 september ‘De kunst van Jeroen Bosch’
  • vrijdag 27 september ‘Pieter Bruegel de Oude: de tekeningen’
  • vrijdag 11 oktober ‘Pieter Bruegel de Oude: de schilderijen’
  • vrijdag 25 oktober ‘De firma Brueghel’
Wie is Krzysztof Dobrowolski-Onclin?
Lees hier het interview met hem bij Hovo Rotterdam
Duik in de Tuin der Lusten
Hier vindt u een interactieve film over de Tuin der Lusten. U kunt op verschillende items klikken, waarna u wordt verteld wat deze voorstelling betekent.
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uw docent

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin (1979) studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde   aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau.   Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma?      

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.   

 E-mail: hovo@erasmusacademie.nl    Telefoon: 010-408 2465             

Datum(s)

Data: 13, 20, 27 september, 11, 25 oktober 2019
Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 205 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier