De geheimzinnige kunstenaars Bosch en Bruegel
Wie waren zij nu echt?

Cursus De geheimzinnige Bosch en Bruegel (1815AR)

Datum(s)

Data: 13, 20, 27 september, 11, 25 oktober 2019
Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 205 (incl. BTW)

Jeroen of Hiëronymus Bosch is in de kunstgeschiedenis een van de meest populaire en tegelijk geheimzinnige kunstenaars van rond 1500. Zijn nu nog bekende oeuvre wordt nu geschat op zo’n twee dozijn schilderijen, waarvan ‘De tuin der lusten’ uit het Madrileense Prado zonder meer het beroemdste werk is: een drieluik met honderden mensen, beesten en planten waarvan een groot aantal nergens ter wereld voorkomt. Bosch’schilderijen en tekeningen zijn zo fantasierijk dat de een er de hersenspinsels van een (geniale) gek in ziet en de ander een niet te doorgronden diepgaande symboliek. Wie was Bosch nou echt?  

Pieter Bruegel de Oude kan Bosch nooit gekend hebben, want hij kwam ter wereld toen Bosch al overleden was. Bosch’ kunst is in die van Bruegel echter goed te herkennen, zoals op ‘Dulle Griet’, de geheimzinnige vrouw voor de ingang van de hel. Ook hier vindt de   beschouwer tal van kleine details, zoals een vogeltje op het geopende raamluik voor het oog van een monster dat tevens een gebouw is. Bruegel was niet alleen schilder, maar ook tekenaar. Zijn tekeningen werden gebruikt als voorbeelden voor etsen en gravures.  

Bruegel had twee zoons: Pieter en Jan. Zij voegden een ‘h’ aan hun naam toe en gingen door het leven als Brueghel. Pieter verdiende de kost met kopieën van zijn vaders schilderijen, maar Jan ging een eigen weg. Met hun kunst en die van hun nakomelingen, sluiten we de cursus af.

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Wie is Krzysztof Dobrowolski-Onclin?
Lees hier het interview met hem bij Hovo Rotterdam
Klik hier voor het interview
Duik in de Tuin der Lusten
Hier vindt u een interactieve film over de Tuin der Lusten. U kunt op verschillende items klikken, waarna u wordt verteld wat deze voorstelling betekent.
Klik hier voor de interactieve film
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uw docent

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin (1979) studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde   aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau.   Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma?      

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.   

 E-mail: hovo@erasmusacademie.nl    Telefoon: 010-408 2465             

Datum(s)

Data: 13, 20, 27 september, 11, 25 oktober 2019
Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€ 205 (incl. BTW)

Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier