De geschiedenis van Amerika - de jaren ’80 en begin jaren ’90
It’s Morning again in America!

Cursus De geschiedenis van Amerika - de jaren ’80 en begin jaren ’90 (1921FR)

Datum(s)

Data: 9, 16, 23, 30 maart, 6, 20 april, 11 en 18 mei 2020 

Dag en tijd: Maandag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€310 (incl. BTW)

Na het feest van de jaren zestig volgt de kater van de jaren zeventig. Drugs, criminaliteit, werkloosheid, oliecrisis, Watergate en een gijzelingsdrama zetten de toon. Ronald Reagan weet de verkiezingen van 1980 gemakkelijk te winnen van een zwakke President Carter. Zijn campagneslogan “Let’s Make America Great Again” raakt een gevoelige snaar. Volgens Reagan is er niets mis met Amerika - maar alles met de uit haar voegen gegroeide, ineffectieve overheid. De VS moeten terug naar vertrouwde waarden als: hard werken, ondernemingszin, optimisme en individuele verantwoordelijkheid. De overheid moet de burger hierin steunen, in plaats van hem de pas af te snijden en zijn belastinggeld te verbrassen.

Reagan lijkt uit op een nieuwe confrontatie met de Sovjet-Unie, die hij een ‘evil empire’ noemt. Toch blijkt hij minder gevaarlijk voor de wereldvrede dan gedacht. In zijn tweede termijn is hij juist de man die de dialoog aangaat met zijn nieuwe Russische tegenspeler Gorbatsjov.

De twee termijnen van Reagan betekenen de langste periode zonder recessie of depressie   in de Amerikaanse geschiedenis. Hernieuwd zelfvertrouwen ontwaakt. Schandalen en een enorm begrotingstekort raken Reagan niet, alles glijdt af van zijn charmante en ontwapen- ende  persoonlijkheid.

De cursus geeft inzicht in de geschiedenis van Amerika in de jaren ’80 en vroege jaren ’90, en het beleid van de presidenten Reagan en Bush. U herkent wellicht al enkele slogans uit de campagne van de huidige president Trump. Hoe hebben de jaren ’80 en ’90 de fundering gelegd voor de huidige presidentskandidaat?

Hovo Peter Burgers

Uw docent

Drs. Peter Burgers, M.Phil.Oxon. studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome. Hij was werkzaam aan de Universiteit van Oxford.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 9, 16, 23, 30 maart, 6, 20 april, 11 en 18 mei 2020 

Dag en tijd: Maandag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€310 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier