Studiereis: De logica en psychologie van kritisch denken
Ga zelf naar Zakynthos, Griekenland, de plek waar het allemaal begon

Cursus De logica en psychologie van kritisch denken - studiereis naar Zakynthos (1926AZ)

Datum(s)

Data: Dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 april 2020

Maximum aantal deelnemers: 20

€200 (incl. BTW en excl. kosten voor de vlucht en de accommodatie)

Ga zelf naar de bakermat van systematisch kritisch denken in het antieke Griekenland: het eiland Zakyntos, Denk aan het beroemde werk van Aristoteles en aan andere Grieken, die de logica gebruikten bij het voorspellen van zonsverduisteringen en het berekenen van de omtrek van de Aarde. Helder kunnen nadenken was toen al een waardevol stuk gereedschap. Het hielp de Grieken greep te krijgen op hun wereld. In onze complexe samenleving waar de geloofwaardigheid van wetenschap of fenomenen zoals ‘feiten’ en ‘waarheid’ continu ter discussie staan, is dit gereedschap misschien zelfs belangrijker dan  ooit.

Hoe gebruik je logica zinvol? Wanneer klopt een redenering, wanneer niet? Wat is trouwens eigenlijk een ‘redenering’? Wat verstaan we onder ‘logisch geldig’? Ben ik goed in kritisch denken, of laat ik me door emoties beïnvloeden?

In deze cursus van vijf ochtenden worden de basisprincipes van argumenteren, logisch  denken en wetenschappelijk redeneren besproken. Er wordt aandacht besteed aan Aristoteles en het Griekse wetenschappelijk denken. Enkele intelligentietestjes worden  geanalyseerd. Veelvoorkomende drogredenen worden toegelicht met behulp van levendige, soms grappige voorbeelden. Een daarvan heeft betrekking op het ‘vier eilanden probleem’: het vraagstuk of het huidige Ithaka werkelijk het eiland is waar Odysseus  heerste.

Daarnaast wordt ingegaan op een aantal fascinerende hedendaagse experimenten die onthullen hoezeer emoties ons kritisch denken kunnen beïnvloeden of zelfs verlammen. Dit fenomeen wordt geïllustreerd aan de hand van filmpjes en enkele goocheltrucjes.De cursisten kunnen zo zelf ervaren hoe het is wanneer je denken wordt gemanipuleerd.

Na afloop van de cursus zullen de deelnemers beter uit de voeten kunnen met logisch denken, drogredenen gemakkelijker herkennen en sneller doorzien hoe emoties het denken beïnvloedt, niet alleen van anderen, maar ook van henzelf.

Terug naar de bakermat van kritisch en logisch denken: Griekenland

De cursus vindt plaats op het Griekse Zakynthos, een prachtig groen eiland met baaien van kristalhelder water en een aangename temperatuur in het voorjaar. Er gaan rechtstreekse vluchten naar het eiland. Optioneel kunnen cursisten aan extra middagonderdelen deel- nemen, zoals een workshop koorzang, een wijnproeverij en een klassiek concertje met toelichting.

Dit is geen georganiseerde reis. Het is de bedoeling dat u zelf uw vlucht en accommodatie boekt. Zo kunt u zelf bepalen hoelang u op Zakynthos wil verblijven, en wat u wilt besteden. De docent adviseert u eventueel bij het zoeken van uw vlucht en accommodatie. De docent kent de locatie, heeft er goede contacten en stelt er een eer in om het er de deelnemers 100% naar de zin te maken.

Uw docent

Simon Burgers is componist en neerlandicus. Hij is auteur van diverse publicaties, waaronder het studieboek Logisch en kritisch denken.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: Dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 april 2020

Maximum aantal deelnemers: 20

€200 (incl. BTW en excl. kosten voor de vlucht en de accommodatie)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Instructievorm
offline

De cursus vindt plaats op het Griekse eiland Zakynthos.

Bekostiging
Privaatonderwijs

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier