De Pest
Tweeluik over Boccaccio en Camus

Cursus De Pest - tweeluik over Boccaccio en Camus (1934CD)

Datum(s)

Datum: 25 juni en 2 juli 2020

Dag en tijd: Donderdag, 11.00 - 13.00 uur

Kosten

€ 78 (incl. BTW)

In twee online bijeenkomsten bespreken we twee literaire meesterwerken die nu (helaas) wel heel actueel zijn. U kunt er bijna niet omheen: Giovanni Boccaccio's Decamerone en De pest van Albert Camus. Beide boeken zouden niet bestaan zonder “de pest”, maar verschillen ook in veel opzichten.

Boccaccio schreef zijn Decamerone tijdens of vlak na de grote pestepidemie van 1348. Hij had deze zelf meegemaakt en overleefd. Zijn beroemde raamvertelling begint ermee: zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen vluchten de heuvels rond Florence in om aan de Zwarte Dood te ontkomen. Om de tijd door te brengen vertellen ze elkaar dubbelzinnige en ingenieuze verhalen, die vaak 'het fortuin' of 'de natuur' tot thema hebben. Steeds gaan de verhalen over de échte laatmiddeleeuwse wereld die de jongelingen tijdelijk hebben verlaten: een wereld van kooplieden en vorsten, werkmannen en herbergiers, hypocriete priesters en wellustige nonnen. Tijdens onze eerste bijeenkomst hoort u er meer over! Daarbij lezen we een aantal fragmenten uit de Decamerone en u krijgt een mooi overzicht van de ontstaansgeschiedenis, complexe structuur en receptie van dit bijzondere werk.

Literatuurvorsers zijn het er wel over eens, dat de dodelijke ziekte in Camus' De pest vooral een metafoor is, hoe plastisch en ijzingwekkend gruwelijk de builen, bulten, het lijden en de dood ook worden beschreven. Camus schreef De pest vlak na de Tweede Wereldoorlog en maakte er een moderne allegorie van: de nazi-ideologie en -praktijken waren even dodelijk en moeilijk uit te roeien als de builenpest zelf. Een waarschuwing over de grenzen van menselijkheid, verstand en democratie. Onze tweede bijeenkomst behandelt een aantal – soms schokkende – fragmenten. U leert het een en ander over de stad Oran, in Algerije, het decor van de roman; over de literair-historische achtergrond en over Camus' ideologische visie. De grote vraag die het boek ons lijkt te stellen luidt: hoe reageren we bij een dergelijk grote ramp – en hebben we een keuze?

hovo docent Liesje Schreuders

Uw docent

Drs. Liesje Schreuders studeerde af in de literatuurwetenschap over de representatie van het Italiaanse karakter in het werk van Couperus en James. Ze vervolgde haar studie in Rome. Voorts voltooide ze een master culturele antropologie en sociologie der niet-westerse samenlevingen met een scriptie over de cultuur van de Vijftigers. Ze publiceerde twee romans en verschillende korte verhalen. Onlangs verscheen van haar een vertaling van ‘Finisterre’ van Eugenio Montale.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 246

Datum(s)

Datum: 25 juni en 2 juli 2020

Dag en tijd: Donderdag, 11.00 - 13.00 uur

Kosten

€ 78 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Letteren
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier