Foucault en zijn zoektocht naar de moderne mens
Onze moderne vrijheid gaat gepaard gaat met een geheel nieuwe vorm van onvrijheid.

Cursus Foucault en zijn zoektocht naar moderne mens (1914SR)

Datum(s)

Data: 31 oktober, 7, 14, 21, 28 november, 5 december 2019
Dag en tijd: Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 240 (incl. BTW)

Michel Foucault is een van de belangrijkste filosofen uit de twintigste eeuw, bekend vanwege zijn studies naar waanzin, macht en ethiek. Een van zijn meest invloedrijke ontdekkingen is de biopolitieke structuur van het westerse machtsapparaat: vanaf de moderniteit gaat de staat zich steeds meer bekommeren om de fysieke en mentale gezondheid van haar burgers – met hoe zij leven (bios). Zij bepaalt wat als ‘gezond’ en ‘ongezond’ geldt en krijgt daarmee een ongekende invloed op de manier waarop mensen leven.

Foucault komt tot dit inzicht in een historisch onderzoek naar seksualiteit: in zijn boek Geschiedenis van de seksualiteit signaleert hij dat vanaf de zeventiende eeuw artsen, psychologen, sociologen en onderwijzers – kortom, allerlei representanten van maatschappelijke instituties – massaal de seksualiteit van individuen gaan onderzoeken, wat uitmondt in een grootschalige catalogisering van seksuele identiteiten en bepalingen van zogeheten ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag. Was seks in antieke tijden slechts een deel van het menselijk bestaan, in de moderniteit wordt het steeds meer opgevat als onze ‘kern’: wil je weten wie je werkelijk bent, dan moet je je seksualiteit onderzoeken. En dat zien we terug in de huidige nadruk op seks – in reclame, media en politieke discussies.

In Deel 1 van het boek De wil tot weten, krijgt u inzicht in wat het betekent dat de moderne mens zich zo nadrukkelijk tot seksualiteit verhoudt. Hierin betoogt Foucault dat de moderne vrijheid, identiteit en seksualiteit, gepaard gaat met een geheel nieuwe vorm van onvrijheid. De cursus biedt u vanuit Foucaults unieke perspectief een kritische kijk op onze tijd.

Hovo docent Ype de Boer

Uw docent

Ype de Boer MA, onderzoekt het samenspel van denken en leven, en de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. Hij promoveert aan de VU op het werk van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben, vertaalde enkele filosofische werken, schreef een aantal leeswijzer bij filosofische grootheden en debuteerde eind 2017 met Murakami en het gespleten leven.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 31 oktober, 7, 14, 21, 28 november, 5 december 2019
Dag en tijd: Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 240 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier