Ontdek de Balkan - Hovo studiereis naar Albanië, Noord-Macedonië en Kosovo
Ervaar zelf de geschiedenis

Cursus Hovo studiereis - ontdek de Balkan juni 2020

Datum(s)

Data: maandag 1 juni t/m maandag 15 juni 2020

Kosten

Kosten: €2575,- p.p., op basis van twee persoonskamer

Tijdens deze 14-daagse luxe verzorgde reis, reist u door de zuidwestelijke Balkan onder begeleiding van de ervaren gids en docent drs. Max Andela. Samen bezoekt u historische plaatsen uit alle periodes. Hierbij kunt u denken aan Griekse-Romeinse ruïnesteden, Byzantijnse klooster en kerken en Osmaanse moskeeën. Daarnaast kunnen resten van de communistische tijd, grootste staatsgebouwen en zeer veel militaire infrastructuren niet ontbreken. Het programma wisselt culturele plaatsen en ongerepte en ruige natuur met elkaar af. Uw docent wordt bijgestaan door de lokale bevolking, waardoor het mogelijk is om veel over de historie en de cultuur van de landen te weten te komen. Deze landen kennen geen grote ketens zoals MacDonalds, H&M of het Hilton. Alles is hier familiebedrijf en stelt u daarom in staat om een goede idee van het dagelijks leven te krijgen. 
 

Het programma

Dag 1. Tirana
We gaan vanuit de luchthaven naar het hotel, centraal in de hoofdstad Tirana. We worden opgepikt door onze Albanese gids die alle praktische zaken regelt. Hij en de chauffeur met busje staan de complete 14 dagen tot onze beschikking. Afhankelijk van de aankomsttijd, kunnen we nog een korte wandeling door het centrum van Tirana maken. De monumentale binnenstad is een product van de architecten van Mussolini, geheel in fascistische stijl met grote brede avenues voor parades. Als de tijd het toelaat ook een bezoek aan een van de enorme bunkers die in de bergen rond de hoofdstad zijn uitgehouwen. Verder is deze dag vooral bedoeld om even bij te komen en uit te rusten. Na het diner is iedereen vrij om de avond naar eigen inzicht door te brengen. Dit is de regel gedurende de gehele reis. Diner en overnachting in Tirana.

Dag 2. Tirana-Durres-Tirana
In Tirana bekijken we het Nationale Museum, geheel in stalinistische stijl. Ook een ontmoeting met de voormalige Albanese ambassadeur in Den Haag en Washington. Tegenwoordig is hij professor aan de universiteit van Tirana. Hij zal ook uitgebreid de tijd hebben om vragen te beantwoorden. Daarna lunchen we aan de Adriatische zee in Durres, waar we ook het archeologisch museum bezoeken. Diner en overnachting in Tirana.

Dag 3. Tirana-Llogara
Voor we vertrekken uit Tirana nog een bezoek aan de tempel van de Soefistische Bektashi orde. Een milde en open stroming binnen de islam, hier 500 jaar geleden geïntroduceerd door de Osmanen/ Turken. Verder gaan we naar Llogara, een bergpas en natuurgebied. Daar voldoende gelegenheid om even de benen te strekken in de ongerepte natuur. Beren, wolven en lynxen zijn aanwezig maar gelukkig schuw. Diner en overnachting in Llogara.

Dag 4. Llogara-Saranda
We gaan naar Saranda, de zuidelijkste stad van Albanië. Vroeger een verboden zone vanwege vluchtgevaar van Albanezen naar het Griekse eiland Corfu dat inderdaad verleidelijk dichtbij ligt. Nu trekt het steeds meer strandtoerisme. We zitten nu niet meer aan de Adriatische maar aan de Ionische zee. Hier botsen twee aardschollen en de zeebodem is met meer dan 4 kilometer het diepste punt in de middellandse zee. Goed klimaat, goede vis en schaaldieren op het bord. Andere menukeuzes zijn er uiteraard ook.

Dag 5. Saranda-Butrint-Gjirokaster
Vanuit Saranda zijn we zo in Butrint, een perfect geconserveerde Grieks-Romeinse stad, UNESCO. Het grootste deel ligt nog steeds verborgen maar wat er nu zichtbaar is is al indrukwekkend genoeg.
Gjirokaster is de geboorteplaats van de grote dictator Enver Hoxha, daarom is het oude centrum bewaard gebleven voor zijn stalinistische projecten. Prachtig gelegen op een berg is het een natuurlijk fort. We bezoeken hier ook de citadel waar we a.o. een Amerikaanse straaljager mogen bewonderen. Uit koers geraakt, belandde die ooit in Albanië, het ministerie van propaganda vierde feest.

Dag 6. Gjirokaster-Berat
Berat is de stad van de witte huizen. Ook hier een imposante citadel, die nog steeds in gebruik is. Duizenden mensen wonen op de bergtop, mooie orthodoxe kerken en het beroemde museum van iconen. Berat is gelegen langs een canyon, beneden stroomt de rivier. Diner en overnachting aldaar.

Dag 7. Berat-Elbasan-Korca
Na Berat gaan we naar Elbasan, hartje Albanië. De hoogovens zijn uitgedoofd, we eten in het oude Romeinse castellum. Dan door naar Korca met het grootste museum van iconen in het hele land. Ook zien we de bunkers tussen de flats, waar iedere Albanese man op elke zaterdag moest oefenen voor een invasie. Vrouwen en kinderen naar de schuilkelder, routine tot 1991.

Dag 8. Korca-Ohrid
Vanuit Korca gaat het naar het meer van Orhid. Half Albanees, half Noord-Macedonisch. Het oudste en diepste meer van de Balkan, veel unieke vissen en schaaldieren overleven hier. Diner en overnachting in Orhid.

Dag 9. Ohrid-Skopje
We gaan naar Skopje. De hoofdstad van Noord-Macedonië. Onze Albanese gids (Kledi) heeft hier jarenlang gewoond en kan dit gebied voor ons uitstekend ontsluiten. Diner en overnachting in Skopje of een geschikte plaats in de directe omgeving.

Dag 10. Skopje-Prizren
De volgende bestemming is Prizren in Kosovo. Strak bewaakt door een NAVO vredesmacht, je ziet ze overal, KFOR.
We bezoeken o.a. een goed beveiligd Servisch-Orthodox klooster.
Prizren is een charmant multi-etnisch stadje. Kerken, moskees, terrasjes. Kosovo heeft de jongste bevolking van Europa, dat zorgt voor een levendige sfeer. Diner en overnachting in Prizren.

Dag 11. Prizren-Mitrovica - Peja
Vandaag bezoeken we Mitrovica, de laatste gedeelde stad van Europa. Het stadsdeel ten noorden van de Ibar rivier is Servisch, alles ten zuiden van de rivier is etnisch Albanees. De brug die beide delen verbindt is geblokkeerd met betonblokken en slechts toegankelijk voor voetgangers. Er is bewaking door NAVO troepen om incidenten te voorkomen. Als Nederlanders lopen we vrij en ongehinderd van de Albanese naar de Servische kant. De verschillen zijn treffend. Overnachting in het provinciestadje Peja (Servisch Pec).

Dag 12. Peja-Valbona
Na cultuur en actualiteit gaan we terug naar Albanië en we trekken de natuur in. De vallei van Valbona is adembenemend. Na lunch in Valbona maken we een prachtige natuurwandeling. Diner en overnachting in Valbona.

Dag 13. Valbona-Komani-Shkoder
In het dorpje Fier stappen we op de boot over het Koman stuwmeer, een onvergetelijke belevenis. Volgens meerdere reisgidsen de mooiste boottocht van de gehele Balkan en misschien wel van geheel Europa. Eenmaal aan de andere kant (Komani) gaat het over land naar Shkoder, de belangrijkste stad in het noorden van Albanië. Een stadje met een sterk katholiek/ Italiaans karakter. Diner en overnachting in Shkoder.

Dag 14.Shkoder (of Kruja)
Een laatste dag in Shkoder of anders in Kruja, afhankelijk van de precieze vertrektijden van ons vliegtuig terug.

Dag 15. Tirana Airport

Kosten van uw reis

€ 2572,- p.p. op basis twee pers. kamer
Voor 1 pers. € 200,- eenmalige toeslag

U dient zelf zorg te dragen voor een reis- en annuleringsverzekering.

Hovo docent Max Andela

Uw docent

Drs. Max Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies aan de Radboud Universiteit. Sindsdien is hij actief in de (televisie-) journalistiek, zowel voor de publieke omroep als voor particuliere  opdrachtgevers.

Contact

Heeft u vragen over de reis? U kunt contact opnemen met de docent. Hij denkt graag met u mee!

E-mail: max@maxandela.nl
Telefoon: 06-16324023

Datum(s)

Data: maandag 1 juni t/m maandag 15 juni 2020

Kosten

Kosten: €2575,- p.p., op basis van twee persoonskamer

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
14 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Heeft u interesse of wilt u zich inschrijven? Neem contact op met de docent!