Kernpunten uit Spinoza’s Ethica
Het begin van de moderne filosofie

Cursus Kernpunten uit Spinoza’s Ethica (1925BR)

Datum(s)

Data: 14, 21 februari, 6, 13, 20 en 27  maart 2020

Dag en tijd: Vrijdag 13.30 – 15.30 uur

Kosten

€240 (incl. BTW)

De Ethica is ontegenzeggelijk een klassiek boek en wordt al eeuwen gezien als Spinoza’s hoofdwerk. Postuum gepubliceerd slechts enkele maanden na de dood van de filosoof in februari 1677 uit angst voor de censuur, heeft het zowel specialisten als geïnteresseerden leken geïntrigeerd.

Volgens Hegel markeert dit boek het begin van de moderne filosofie door zijn stoutmoedige metafysica, die de wereld als een substantie en het universum een samengang geheel ziet geregeerd door onveranderlijke natuurwetten, terwijl de dichter Heine de ethica een smakelijke vrucht verborgen achter de stugge schil van de meetkundige ordening noemde. Op dit moment zijn er niet minder dan zes vertalingen in het Nederlands verkrijgbaar.

Hoewel de Ethica kritiek levert op de traditionele christelijke moraal, die het leven beschouwt als een reis naar het hiernamaals, aanvaardt Spinoza de klassieke grondovertuiging dat ‘weten- schap’ en inzicht in de natuur een noodzakelijke voorwaarde vormen voor ons ‘echte’ geluk.

Radicaal breekt Spinoza echter met elk moralisme, dat in zijn deterministisch universum ook geen betekenis heeft. Centraal staat de verklaring hoe onze noties van goed en kwaad en ons morele handelen in een wisselrekening van individuen ontstaat. In een reeks van zes bijeen- komsten zullen we in een cursorische lezing van de Ethica de stappen nagaan die Spinoza zet om het ontstaan van ethiek te verklaren.

Uw docent

Dr. Henri Krop is als docent Geschiedenis van de wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over de verhouding tussen de theologie en metafysica bij Johannes Duns Scotus (1265-1309). Van zijn hand verscheen een vertaling van Spinoza’s Ethica: ´Spinoza, een paradoxale icoon van  Nederland’.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 14, 21 februari, 6, 13, 20 en 27  maart 2020

Dag en tijd: Vrijdag 13.30 – 15.30 uur

Kosten

€240 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier