Klimaat en transitie: onderzoek en activisme voor een duurzame toekomst

Cursus Klimaat en transitie: onderzoek en activisme voor een duurzame toekomst (1925DR)

Datum(s)

Data: 20, 27 maart, 3, 17 en 24 april 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€205 (incl. BTW)

We leven in tijden van transitie en de hele samenleving lijkt in beweging te zijn: energie, mobiliteit, voedsel en grondstoffen. Maar wat drijft die transities en wat drijft de mensen die zich ervoor inzetten of zich er juist tegen verzetten? En wat kunnen wij doen, als individu, als consument of als groep?

In de cursus gaan we de diepte in en kijken naar de dynamiek van grote maatschappelijke veranderingen en het actieonderzoek gericht op het versnellen van duurzaamheidstransities van het gespecialiseerde instituut DRIFT (onderdeel van de EUR). Maar we gaan ook de confrontatie aan met de praktijk en nemen u mee in de versnellingsstrategie van Urgenda. Het beroemde klimaatvonnis zet de Nederlandse politiek op scherp en misschien wel buitenspel: hoe kon het zover komen en wat is de impact?

Vervolgens gaan we concreet naar de praktijk van duurzaamheidstransities met mobiliteit en voedsel. Amsterdam en Rotterdam hebben al aangekondigd dat na 2030 geen fossiel auto meer de stad in komt, wat komt er allemaal kijken bij deze transitie? Met de stikstofdiscussie is de transitie in de landbouw weer prominent op de agenda gekomen. Het boerenverzet tegen nog meer beleid en regels versus de beweging richting een plantaardig dieet en natuur-inclusieve landbouw. We weten al lang dat de intensieve monocultuur en veehouderij desastreus uitpakt voor de biodiversiteit, dus waarom is het dan zo moeilijk te veranderen? Waar zitten de goede voorbeelden? En wat kunnen wetenschap, activisme en de consument betekenen?

In deze cursus wordt u ook verwacht zelf aan de slag te gaan met uw eigen transitieplan. Waar bevindt u zich in transitie? Heeft u uw hele leven voor de groei en op de pof geleefd en bent u zich pas recent bewust geworden van de uitdagingen? Of vecht u al uw hele leven voor meer natuur en een lage voetafdruk?

Uw docenten

In de eerste vier sessies volgt u interactieve colleges van Derk Loorbach (DRIFT), Marjan Minnesma (Urgenda), Geert Kloppenburg, Sarah Rach (DRIFT), Hanneke van Ormondt en Aniek Hebinck (DRIFT). De vijfde bijeenkomst is ingericht als een interactief transitiegesprek over klimaatverandering en transities, en krijgt u de kans om zelf en met elkaar uw eigen transitieplan te delen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 20, 27 maart, 3, 17 en 24 april 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€205 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier