Klimaat en transitie: onderzoek en activisme voor een duurzame toekomst

Cursus Klimaat en transitie: onderzoek en activisme voor een duurzame toekomst (2015BD)

Datum(s)

Data: 6, 12 (afwijkende datum), 20, 27 november en 4 december 2020

Dag en tijd: Vrijdag en eenmalig op donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€100,- (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

5 november 2020

We leven in tijden van transitie en de hele samenleving lijkt in beweging te zijn: energie, mobiliteit, voedsel en grondstoffen. Maar wat drijft die transities en wat drijft de mensen die zich ervoor inzetten of zich er juist tegen verzetten? En wat kunnen wij doen, als individu, als consument of als groep?

In de cursus gaan we de diepte in en kijken naar de dynamiek van grote maatschappelijke veranderingen en het actieonderzoek gericht op het versnellen van duurzaamheidstransities van het gespecialiseerde instituut DRIFT (onderdeel van de EUR). Maar we gaan ook de confrontatie aan met de praktijk en nemen u mee in de versnellingsstrategie van Urgenda. Het beroemde klimaatvonnis zet de Nederlandse politiek op scherp en misschien wel buitenspel: hoe kon het zover komen en wat is de impact?

Vervolgens gaan we concreet naar de praktijk van duurzaamheidstransities met mobiliteit en voedsel. Amsterdam en Rotterdam hebben al aangekondigd dat na 2030 geen fossiel auto meer de stad in komt, wat komt er allemaal kijken bij deze transitie? Met de stikstofdiscussie is de transitie in de landbouw weer prominent op de agenda gekomen. Het boerenverzet tegen nog meer beleid en regels versus de beweging richting een plantaardig dieet en natuur-inclusieve landbouw. We weten al lang dat de intensieve monocultuur en veehouderij desastreus uitpakt voor de biodiversiteit, dus waarom is het dan zo moeilijk te veranderen? Waar zitten de goede voorbeelden? En wat kunnen wetenschap, activisme en de consument betekenen?

In deze cursus ga je ook zelf aan de slag met een eigen transitieplan. Waar bevind jij je in transitie? Heb je je hele leven voor de groei en op de pof geleefd en ben je je pas recent bewust geworden van de uitdagingen? Of vecht je al je hele leven voor meer natuur en een lage voetafdruk?

Opzet cursus

In de eerste vier sessies volg je interactieve colleges van prof. dr. Derk Loorbach (DRIFT), mr. drs. Marjan Minnesma (Urgenda), mr. Geert Kloppenburg, Sarah Rach MSc (DRIFT), Hanneke van Ormondt MSc (Urgenda) en dr. Aniek Hebinck (DRIFT). De vijfde bijeenkomst is ingericht als een interactief transitiegesprek over klimaatverandering en transities, en krijg je de kans om zelf en met elkaar je eigen transitieplan te delen.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docenten

De docenten zijn prof. dr. Derk Loorbach (DRIFT) (foto), mr. drs. Marjan Minnesma (Urgenda), mr. Geert Kloppenburg, Sarah Rach MSc (DRIFT), Hanneke van Ormondt MSc (Urgenda) en dr. Aniek Hebinck (DRIFT).

Anderen bekeken ook
Duurzaam Beleggen
Anderen bekeken ook
De Green Deal van de Europese Unie

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 6, 12 (afwijkende datum), 20, 27 november en 4 december 2020

Dag en tijd: Vrijdag en eenmalig op donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€100,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

5 november 2020

Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk. Stuur een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl om je in te schrijven.