Mahler en zijn Muziek
Ontdek en verdiep u in de muziek van Gustav Mahler

Cursus Mahler en zijn Muziek (1922CR)

Datum(s)

Data: 21, 28 januari, 4, 11, 18 februari, 3, 10, 17 en 24 maart 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 355 (incl. BTW)

Voor de derde maal pakt het Concertgebouw in mei 2020 groots uit met een Mahlerfestival. Beroemde orkesten van over de hele wereld en een groot aantal uitgelezen zangers en instrumentalisten laten vrijwel alle noten van Mahler horen. Dat is mogelijk als je bedenkt dat het totale oeuvre van Mahler niet eens zo groot is. Slechts negen en een halve symfonie, een handvol liederen voor orkest en een pianokwartet, dat is alles wat hij componeerde. Maar zijn werk staat wel eenzaam aan de top in het symfonische repertoire van de jaren rond 1900. Er is geen componist die de grootsheid en de essentie van het fenomeen symfonie en orkestlied beter tot in elk detail wist uit te diepen dan Mahler.

Dat maakt het beluisteren van zijn muziek niet altijd eenvoudig. De veelheid aan thema’s en motieven, de oneindige klankkleuren en het subtiele lijnenspel dwingen de toehoorder tot uiterst geconcentreerd luisteren, waarbij zelfs bij herhaald luisteren steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn.

In deze cursus gaan we op zoek naar de noten achter de prachtige klanken van Gustav Mahler. In negen colleges bekijken en beluisteren we een substantieel deel van zijn oeuvre. Dat gebeurt aan de hand van een aantal uitgebreide geluidsfragmenten die we ook met partituur en tekst bekijken. Zo kunnen we ontdekken hoe Mahler omging met elementen als melodie, harmonie ritme en vooral klank. En ook krijgen we inzicht hoe Mahler als componist precies te werk ging en hoe hij de muziek wilde laten klinken zoals hij dat voor ogen had.

Uw docent

Drs. Kees Wisse studeerde van 1980 tot 1987 musicologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij was lange tijd als staffunctionaris verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Hij heeft een intensieve praktijk opgebouwd met lezingen, cursussen, concertinleidingen, concertpresentaties en programmatoelichtingen. Hij werkt o.a. voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest, de Laurenskerk Rotterdam, de Doelen in Rotterdam

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 21, 28 januari, 4, 11, 18 februari, 3, 10, 17 en 24 maart 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 355 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
9 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Muziekwetenschap
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier