Nederlandse architectuur in Nederlands-Indië
Een bijzonder verhaal over mensen, maatschappij en politiek

Cursus Nederlandse architectuur in Nederlands-Indië (1923BR)

Datum(s)

Data: 1, 8, 15 en 22 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.30 uur

€170 (incl. BTW)

In veel Indonesische steden als Bandung, Jakarta en Soerabaja staan nog altijd veel prachtige gebouwen die er Nederlands uitzien en toch ook weer niet. Is hier sprake van een eigen bouwwijze of stijl?

In het curriculum van het universitaire onderwijs ontbreekt de architectuur van Nederlandse architecten in het voormalig Nederlands Indië, de koloniale architectuur. Dat is onterecht want in Indië kon men bouwen zonder de knellende regels van het vaderland – het is bij uitstek een vorm van bouwkunst die vrijelijk kon experimenteren en daarom bijzonder interessant voor ons om nader te bestuderen.

De architectuur in de kolonie heeft in de eerste decennia van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Aan het begin van deze periode was de architect vrijwel afwezig en de situatie in de bouw was niet erg uitnodigend voor deze beroepsgroep. In 1940 had de architect een stevige greep op de bouwpraktijk, de steden hadden een periode van sterke groei doorgemaakt en het stedelijke landschap was compleet  veranderd.

In deze cursus fungeert architectuur ook als kapstok voor de geschiedenis van Nederlands Indië. Vanuit de architectuur leert u een eigen, bijzonder verhaal over mensen, maatschappij en politiek.

Uw docent

Dr. Jan van Dullemen (1954) studeerde Kunstgeschiedenis en Klass. Archeologie. Hij is gepromoveerd kunsthistoricus aan de Universiteit Utrecht. In 2010 verscheen zijn boek “Tropical Modernity” dat in 2018 werd uitgegeven in Indonesië: “Arsitektur Tropis Modern”.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 1, 8, 15 en 22 april 2020