Om de ziel van Rotterdam
Een tour d’horizon van de stad

Cursus Om de ziel van Rotterdam (1924KR)

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€170 (incl. BTW)

Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat Rotterdam in dat noodlottige kwartiertje bom- bardement voorgoed zijn ziel verloren heeft. Er bestaat een legende over de vooroorlogse binnenstad met zijn unieke atmosfeer, die tegelijkertijd, warm, rauw en kosmopolitisch was: de grootste havenstad van Europa, dat ook cultureel voorop liep, op weg om een echte metropool te worden.

En hoe een rigoureuze breuk met het verleden van de stadsplanners dat allemaal in de kiem smoorde. Is dat waar? Hebben de bestuurders en de ontwerpers van de wederopbouw inderdaad wat er nog restte van de Rotterdamse ziel verkwanseld? Was het Rotterdam van de jaren vijftig en zestig cultureel zo´n woestijn? Of zijn het juist de Manhattan aan de Maas ambities die de stad de das om hebben gedaan? Of, is het nostalgie die de hedendaagse waarnemers en critici de das om doen omdat zij met een tunnelvisie tot de verkeerde conclusies komen?

Zodra we het centrum uitrijden zien we woonwijken met inwoners die het niet breed hebben. Als je uit de schaduw van de woontorens treedt en je ziet het andere, veel grotere Rotterdam, dan loop je een microkosmos binnen van een wereld met buurtkroegen, goedkope markten, voetbalpleintjes, moskeeën, Afrikaanse en Caribische kerken en verandert het ritme van het leven. De Rotterdamse jongeren zijn in de meerderheid en hun referentiekader heeft niets  met het Rotterdam van voor de oorlog te maken.

In vier bijeenkomsten geeft Han van der Horst u een tour d´horizon van het Rotterdam uit het interbellum, de ingrepen van de wederopbouw en zijn gevolgen en hoe de verscheurdheid van de huidige stad is ontstaan. De ziel van de stad.

Uw docent

Drs. Han van der Horst studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte voor het Nuffic. Hij heeft veel publicaties over de vaderlandse geschiedenis op zijn naam.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€170 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier