Peter Sloterdijks verkenning van het menselijk innerlijk
De mens als Sferenbouwer

Cursus Peter Sloterdijks verkenning van het menselijk innerlijk (1924BR)

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5, 12 en 19 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€240 (incl. BTW)

Niet wat de mens is, maar waar de mens is. Dat vormt het uitgangspunt voor het denken van de spraakmakende, hedendaagse filosoof Peter Sloterdijk. Van daaruit legt Sloterdijk de mens bloot als een ‘sferenbouwer’, die doorheen de geschiedenis op verschillende manieren zijn omgeving vormgeeft: zowel op individueel (microsfeer) als op cultureel en mondiaal vlak (macrosferen).

In deze cursus buigen we ons over de microsfeer, over de manier waarop harten de amoureuze sfeer tussen mensen tot stand brengen, over de ruimte tussen gezichten die  elkaar aankijken, over hypnose en aantrekkingskracht, de relatie van de foetus en de placenta, over engelen, tweelingen en dubbelgangers, over het fenomeen van de weerklank en de resonantie en de God-ziel verhouding - dat wil zeggen, over de verschillende stadia die volgens Sloterdijk de ‘binnenruimte’ van de mens karakteriseren.

Laat u meevoeren door het literaire, metaforische en associatieve denken van Peter Sloterdijk en zijn verkenningstocht van het menselijke innerlijk in het eerste deel van zijn Sferen trilogie.

Na deze cursus bent in staat het hoofdwerk van Peter Sloterdijk te doorgronden. U maakt kennis met een zeer originele en complexe stijl van denken.

Literatuur (verplicht): Sloterdijk, P.  (2003) Sferen, Boom: Amsterdam

Hovo docent Ype de Boer

Uw docent

Filosoof Ype de Boer promoveert aan de VU. Hij vertaalde enkele filosofische werken, schreef leeswijzers bij filosofische grootheden en bracht recentelijk ‘Het erotisch expe- riment’ uit, een filosofisch experiment dat de moderne erotische leefwereld op het spel    zet en vraagt naar de Idee van het erotische. Eerder verscheen van hem ‘Murakami en hetgespleten leven’, een filosofische ontvouwing van de surrealistische verhalenwereld van de Japanse meester.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 6, 13, 20 februari, 5, 12 en 19 maart 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€240 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier