Van Szymborska tot Tokarczuk
Poolse literatuur van de laatste decennia

Cursus Van Szymborska tot Tokarczuk (1933AD)

Datum(s)

Data: 17, 24 juni en 1 juli 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€118,50 (incl. BTW)

Er komt uit Polen een stroom literatuur van de bovenste plank. Niet voor niets zijn al vijf Poolstalige schrijvers met de Nobelprijs voor de literatuur onderscheiden en worden hun boeken vertaald en verfilmd. Stap de wereld van de Poolse literatuur binnen en geniet zonder mate. In deze korte cursus worden vrijwel alleen naar het Nederlands vertaalde titels behandeld. Naast de onderstaande schrijvers en titels zal de spreker het oeuvre van andere auteurs aanhalen, zoals Magdalena Tulli, Zbigniew Herbert en Myśliwski .

Ironie en schijnbare luchtigheid

De gedichten van Wisława Szymborska (1923-2012) zijn helder, met diepgang en vol humor en ironie zoals: 'Doodgaan - dat doe je een kat niet aan'. Wie Szymborska’s poëzie leest, raakt eraan verknocht. Groot is haar oeuvre niet. Toen een journalist haar vroeg waarom ze niet veel had gepubliceerd, luidde haar gevatte antwoord: 'Ik heb thuis een prullenbak.'

De ongrijpbaarheid van het leven

Wiesław Myśliwski (1932) haalde in 'Over het doppen van bonen' een tour de force uit. Het boek is een monoloog van de ik-persoon tegen de achtergrond van de Poolse oorlogsgeschiedenis en de naoorlogse periode. Zo terloops als de titel is, zo gelaagd blijkt de inhoud. De verteller verhaalt over zijn leven en hoort zijn anonieme gesprekspartner uit in een proza dat van begin tot einde boeit.

Geëngageerde schrijfster met een encyclopedisch oeuvre

Olga Tokarczuk (1962) is de grootste ster van de hedendaagse Poolse literatuur. 'De rustelozen' en 'De Jacobsboeken' zijn haar beroemdste titels en hebben haar roem gevestigd. Gepassioneerd diept zij personages op en rukt een achttiende-eeuwse Joodse messias uit de vergetelheid of comprimeert de geschiedenis van het twintigste-eeuwse Polen in het fictieve dorp Oer. Haar oeuvre is geen sciencefiction, al blijkt op volstrekt natuurlijke wijze voorbij het dorp Oer in ‘Oer en andere tijden’ niets meer te bestaan of is de nooit helemaal gestorven Jenta in ‘De Jacobsboeken’ een uitmuntend personage om door ruimte en tijd het verhaal aaneen te smeden.

Sciencefiction zonder overdrijving

Voor sciencefiction bent u bij Stanisław Lem (1921-2006) wel aan het juiste adres. Naar eigen zeggen had hij geen ‘complete vliegende serviezen’ nodig. Twee kibbelende vrienden Trurl en Klapaucius volstaan bijvoorbeeld prima om sciencefiction te creëren: in ‘Kosmisch avontuur’ ontwerpt Trurl een poëziemachine en dat gaat niet zonder hobbels. En wat te denken van een agressieve parasiet die maar niet weg wil? Trurl krijgt het iets toch klein, hoe? Met bureaucratie.

Resultaten

 • U krijgt een overzicht van de hedendaagse Poolse literatuur.
 • Dankzij de achtergrondinformatie kunt u bepaalde culturele en historische motieven beter begrijpen.
 • De cursus geeft meer begrip in de cultuur en politiek van het moderne Polen.
 • U maakt kennis met een rijke literaire wereld.

Verplichte literatuur

 • Wisława Szymborska, 'Verzamelde gedichten', 2011
 • Wiesław Myśliwski, 'Over het doppen van bonen', 2009
 • Olga Tokarczuk, 'De rustelozen', 2011

Aanbevolen literatuur

 • Olga Tokarczuk, 'De Jacobsboeken', 2019
 • Stanisław Lem, 'Kosmisch avontuur', 1965
 • Szczepan Twardoch, 'De koning', 2020
 • Magdalena Tulli, 'Moving Parts', 2005
Niels Blekemolen

Uw docent

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Voor zijn vrijwilligerswerk voor het COC is hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 17, 24 juni en 1 juli 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€118,50 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier