Welke kunsthistorische TOPtentoonstellingen bezoekt u in 2019 en 2020?
Unieke museumbezoeken onder leiding van dr. Yvette de Groot

Museumbezoek - Langs kunsthistorische TOPtentoonstellingen

Deze gloednieuwe serie Museumbezoek bestaat uit zes inleidende hoorcolleges rond interessante kunst- of cultuurhistorische tentoonstellingen. Vervolgens bezoekt u die exposities in toonaangevende musea. In totaal gaat u met een vaste groep cursisten en onder begeleiding van de docent gedurende het hele studiejaar 2019-2020 zesmaal op excursie. Twee excursies daarvan zijn dagvullend. Tijdens uw excursie wordt u via een headset persoonlijk begeleid door dr.  Yvette de Groot.

Inschrijving

 • Deze cursus wordt 7 keer, verspreid over de week, gegeven, vanwege de grote populuariteit. 
 • Iedere cursus heeft een maximale capaciteit van 40 personen.
 • Voor de dagexcursies voor de woensdagochtendgroep, stapt u op in Den Haag Centraal. Alle andere groepen stappen op in Rotterdam.
 • Terug van weggeweest: de colleges op donderdagavond, en de bijbehorende excursies op zaterdag!
 • U kunt onderaan deze pagina aanklikken op welke dag u zich wilt inschrijven, waarna u op de cursuspagina komt met de exacte data

Programma 2019-2020

Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

 • Dagexcursie OKTOBER 2019

  Brussel, BOZAR: Brancusi.

  In het kader van de Europalia Roemenië organiseert het BOZAR een spectaculaire overzichtstentoonstelling van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957). Hij wordt beschouwd als sleutelfiguur en pionier van het modernisme. Zijn werk wordt getoond met dat van tijdgenoten als o.a. Duchamp en Modigliani. Ten slotte bezoeken we het recentelijk heropende AfricaMuseum (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) in Tervuren.

 • NOVEMBER 2019

  Amsterdam, Rijksmuseum: Rembrandt - Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters.

  In het kader van het Rembrandt-jaar presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling van meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. In paren worden schilderijen getoond van Nederlandse en Spaanse grote meesters als Rembrandt en Velázquez, Vermeer en Zurbarán, Hals en Ribera. Door deze zo te presenteren, gaan ze de dialoog met elkaar aan. De tentoonstelling start deze zomer in het Prado in Madrid. En reist in het najaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

 • DECEMBER 2019

  Den Haag, Gemeentemuseum: Monet – Tuinen van Verbeelding.

  Deze tentoonstelling richt zich op de langstdurende periode van Monets leven; de jaren 1900-1926. In die periode werkte hij teruggetrokken op zijn landgoed in Giverny. En maakte er zijn meest beroemde schilderijen van zijn eigen tuinen. Met meer dan 40 internationale bruiklenen vormt het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum, dat thans dankzij een crowdfunding campagne gerestaureerd wordt, het stralende middelpunt.

 • FEBRUARI 2020

  Den Haag, Museum Beelden aan Zee: Niki de Saint Phalle, Nana’s aan Zee.

  Wie kent ze niet? De Nana’s; de kleurrijke uitbundig vrolijke vrouwenfiguren. Halverwege de jaren zestig van de 20ste eeuw zorgden deze weliswaar voor ophef, maar daarna werden ze onverminderd populair. Mede omdat ze een ode brengen aan de vrouwelijkheid. Minder bekend is dat Niki de Saint Phalle zich met deze vrouwenfiguren wist te ontworstelen aan haar slachtofferrol. Daarmee was zij een vroege voorloper van de actuele #MeToo-discussie.

 • MAART 2020

  Amsterdam, Stedelijk Museum: Carlos Amorales, The man who did all things forbidden.

  De Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales (1970) werd ondermeer geschoold aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academy en de Rijksacademie. Het Stedelijk Museum schenkt nu aandacht aan een selectie van zijn werk van de afgelopen 22 jaar. In deze multidisciplinaire tentoonstelling komen alle aspecten van zijn kunstenaarschap aan bod. En laat zijn dromerige en sprookjesachtige idioom vooral de donkere kanten zien van menselijke relaties en de sociaal-politieke realiteit in Latijns-Amerika.

 • Dagexcursie APRIL 2020

  Gent, Museum voor Schone Kunsten: Jan van Eyck: Een optische revolutie.

  Na jaren wordt eind 2019 de restauratie van het beroemdste werk van Jan van Eyck, het veelluik het Lam Gods, afgerond. Ter ere daarvan wordt in Gent in 2020 het themajaar Van Eyck georganiseerd. Daarbij komt zeker de helft van de slechts twintigtal werken die er van Van Eyck bewaard zijn, speciaal naar Gent. Daar worden ze omringd door een keur van zo’n 80 laatmiddeleeuwse topwerken. Een ‘once in a lifetime’ expo!

Yvette de Groot Hovo Rotterdam

Uw docent dr. Yvette de Groot

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl.

Schrijf u in

 

Hieronder vindt u de vijf cursussen, op verschillende tijden, van de topcursus Museumbezoek. 

Museumbezoek woensdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Den Haag

Schrijf u in voor de woensdagochtend

Museumbezoek donderdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de donderdagochtend

Museumbezoek vrijdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de vrijdagochtend

Museumbezoek vrijdagmiddag

13.30 - 15.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de vrijdagmiddag

NIEUW - Museumbezoek donderdagavond, in het centrum van de stad

19.00 - 21.00 uur, excursies vanaf Rotterdam Centraal

Schrijf u in voor de donderdagavond