Griekenland – een land met een groots verleden en onzekere toekomst
dr. Patrick Gouw schrijft naar aanleiding van de tv-serie ‘Hotel Athene'

Dr. Patrick Gouw over 'Hotel Athene' en de huidige staat van Griekenland

Hovo-docent dr. Patrick Gouw
Hovo Rotterdam

Sinds de zomer van 2018 is de Griekse crisis voorbij. Maar is er nu werkelijk sprake van verbetering?

Sinds de zomer van 2018 is de Griekse crisis voorbij. Althans, volgens de optimistische boodschap van de Trojka en de toenmalige premier Tsipras na het aflopen van de Europese staatssteun. Maar is er nu werkelijk sprake van verbetering? Ingeborg Beugel, voormalig Griekenland correspondent, portretteert in de tv-serie ‘Hotel Athene’ de maatschappelijke toestand van het economische zorgenkind. En dat stemt allesbehalve hoopvol.

De enscenering was zorgvuldig uitgekozen. Het Ionische eiland Ithaka, de mythische thuishaven van de Homerische held Odysseus, vormde de achtergrond waartegen de linkse premier Alexis Tsipras op 20 augustus 2018 het Griekse volk toesprak. Hij repte van een lange reis vol ontberingen, langs klippen en obstakels, die nu ten einde zou zijn gekomen. Zijn coalitieregering, drie jaar tevoren nog verkozen op de belofte de inmenging van de Trojka te stoppen, had sindsdien een streng neoliberaal bezuinigings- en hervormingspakket moeten doorvoeren teneinde Griekenland in de eurozone te kunnen houden. Dat laatste was gelukt, maar tegen welke prijs?
 

Lees het artikel hier verder!

CV

Wie is dr. Patrick Gouw?

Dr. Patrick Gouw is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Klassieke Oudheid, maar ook in de latere, (vroeg)moderne geschiedenis van Griekenland. Daarnaast verzorgt hij jaarlijks culturele groepsreizen naar het Middellandse Zeegebied voor de tourorganisatie Antiek Toerisme.