Een interview met Hovo docent drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

"Ik heb geen favoriete kunstenaar."
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Niels Blekemolen

Hovo-docenten zijn berucht en beroemd om hun gedrevenheid, passie. Maar waarom zij zijn zo gepassioneerd? Een interview met Hovo-docent Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Wat zijn je drijfveren?

Het grootste compliment dat ik kan krijgen is dat iemand anders naar kunst is gaan kijken. Veel museumbezoekers zijn namelijk langer bezig met het lezen van het bordje dan met het kijken naar het schilderij, terwijl het veel meer voldoening brengt als je het kunstwerk eerst op je laat inwerken en zelf details ontdekt en misschien zelfs de betekenis.

 

Wie is je favoriete kunstenaar en waarom?

Ik heb geen favoriete kunstenaar. Echt niet. Ik houd van kunst en van behoorlijk uiteenlopende kunst. Bovendien verandert mijn smaak ook wel eens. Toen ik studeerde, vond ik rococo een soort veredelde kitsch, maar nu kun je me ervoor wakker maken. Er zijn ook kunstenaars die ik eerst het einde vond, maar waar ik zachtjes aan op uitgekeken ben. Ik noem een paar mensen, die ik helemaal het einde vind.

  • De beeldhouwster Barbara Hepworth. Ik kan lang naar haar werk kijken en dan vooral het abstracte. Het oogt simpel, maar de kracht van de vorm, de ruimte en de lijn zijn subliem. Vooral in de natuur. Kijk maar in het Kröller-Müller.
     
  • Pieter Bruegel de Oude. Ik heb een lezing over zijn spreekwoordenschilderij uit 1559 gemaakt en geef die met heel veel plezier. Laatst was ik speciaal naar Wenen gegaan voor de overzichtstentoonstelling van die man. Vijf uur heb ik daar rondgelopen en ik was nog niet uitgekeken, want de symboliek in zijn schilderijen en tekeningen is machtig rijk.
     
  • Nog iemand voor wie ik graag een lans breek, is Grayson Perry, een maatschappelijk geëngageerde pottenbakker, tapijtenontwerper en filmmaker, die op een uiterst humoristische manier de wereld een spiegel voor houdt. Zeker even googelen! Maar nogmaals, ik kan nog even doorgaan.

 

Waar ben je nu mee bezig?

Op kunsthistorisch vlak ben ik altijd met een paar zaken tegelijk bezig. Zo maak ik nu een presentatie over Scandinavische kunst die ik in maart ga geven en bereid ik een reis naar Marokko voor, die ik in het najaar zal leiden. Daarvoor leer ik nu Arabisch. Het is heerlijk om eens met iets totaal anders bezig te zijn. Maar ik ben mijn kennis ook constant aan het uitdiepen. Naast kunstgeschiedenis heb ik Frans gestudeerd en mijn scriptie ging over Marcel Proust. Ik lees nu een biografie van die man. 

 

Waarover zou je nog wel een Hovo cursus willen geven?

'Wat is kunst?'. Die vraag valt namelijk niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Du moment dat er een definitie over komt, haalt een of andere kunstenaar die weer omver. En toch weten we allemaal wel zo ongeveer waar we het over hebben als we 'kunst' zeggen. Over veel zijn we het dan weer niet eens. Dus wat maakt kunst tot kunst en wat valt er dus buiten?

 

Wat vind je leuk aan de Hovo cursisten?

Hovo-cursisten zijn niet beschroomd om een vraag te stellen of een aanvulling te geven. Dat waardeer ik zeer. Niets is erger dan twee uur te praten tegen een zaal die niets zegt.

 

Bedankt Krzysztof!

Schrijf u nu in voor de cursus 'Een inleiding in de iconografie - naar kunst leren kijken'

>> Startdatum: 7 februari 2019

De uitdaging van kunst is dat we de boodschap niet altijd begrijpen. Zeker als een schilderij een paar eeuwen oud is. Audiotours en andere hulpmiddelen op tentoonstellingen bieden weliswaar houvast, maar het blijft moeilijk te vatten wat u ziet, en in welke context u dit moet zien. In deze cursus leert u opnieuw naar kunst kijken om zo tot een veel dieper esthetisch oordeel te komen.

Klik hier voor de cursus 'Iconografie' en schrijf u direct in
CV

CV Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin (1979) studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen