Naar een leven lang leren
Hoger onderwijs voor iedereen van 50 jaar en ouder

Wie zijn wij?

Hovo Rotterdam

Iedereen vanaf vijftig jaar is welkom bij onze programma’s op academisch niveau. We verzorgen de opleidingen en cursussen in opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.      

We hebben een aanbod voor u samengesteld waarin u vast iets vindt dat u interesseert en dat bij u past. De onderwerpen zijn divers, de locaties varieren en de frequentie loopt uiteen van eenmalig tot meermalig. Zo zijn er lezingen en voordrachten, korte programma’s van drie bijeenkomsten waarvan u er bijvoorbeeld meerdere binnen een semester kunt volgen, en langlopende programma’s van tien bijeenkomsten. Tevens bieden we een aantal leergangen aan die meerdere jaren beslaan. Goed om te weten is dat u de college-reeksen die hieronder vallen ook onafhankelijk van elkaar kunt volgen.
Tot slot zijn er enkele externe programma’s en kunt u met Labrys Reizen exclusieve groepsreizen maken die aansluiten bij ons aanbod.

Er zijn programma’s in Rotterdam en Den Haag. Per bijeenkomst rekenen we bijna altijd een pauze van een half uur. De koffie of thee in de pauze is bij de prijs inbegrepen. 

Niet moeilijk, wel op niveau

Voorkennis is vrijwel nergens vereist. Indien dit wel zo is, is dit bij ‘bijzonderheden’ aangegeven. Alle programma’s zijn min of meer op hetzelfde niveau als colleges voor eerstejaars studenten aan de universiteit, met dien verstande dat de docenten rekening houden met uw levenskennis en -ervaring. 

Voor wie is het Hovo-programma bedoeld?

Onze opleidingen zijn bedoeld voor iedereen vanaf vijftig jaar. Waarom die leeftijdsgrens? Omdat is gebleken dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd meer behoefte krijgen aan de verdieping die wij bieden. U ontmoet gelijkgestemden tijdens de cursussen en colleges en bij feestelijke bijeenkomsten zoals de opening van het academisch Hovo-jaar, de Winterlezing en de Zomerlezing.   

Waar?

In Rotterdam vinden alle bijeenkomsten plaats op complex Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. U heeft les in het Van der Goot-gebouw, voorheen het M-gebouw. U kunt iedere keer op de schermen die in de hal hangen aflezen waar u precies in het gebouw les heeft.

De Hovo cursussen in Den Haag vinden plaats op het ISS.

Op reis of excursie

Met Labrys Reizen, een erkende reisorganisatie en specialist in exclusieve groepsreizen, kunt u op een reis die aansluit bij een collegereeks of cursus. Daarnaast organiseren we regelmatig excursies om de theorie met de praktijk te illustreren, zoals bij architectuur- en kunstcursussen. Meer informatie staat bij de betreffende programma’s. 

Medewerkers Hovo Rotterdam

 • Drs. A.C.L. (Ad) Hofstede

  Directeur Erasmus Academie
  Algemene vragen Erasmus Academie
  Kamer M6-15
  Telefoon +31 10 408 2090
  E-mail hofstede@erasmusacademie.nl

 • Mw. C.C. (Lya) van Staveren

  Afdelingshoofd Hovo
  Dagelijkse leiding Hovo. Alle voorkomende vragen over Hovo w.b. management, programma's, inhoud, marketing etc.  
  Kamer M6-18
  Telefoon +31 10 408 2712
  E-mail vanstaveren@erasmusacademie.nl

 • Klara postacademisch onderwijs Erasmus Academie

  Mw. K. (Klara) Jindrova
  Programmacoördinator Hovo
  algemeen, organisatorische vragen (individuele inschrijvingen etc.)
  Kamer M6-19
  Telefoon +31 10 408 2465
  E-mail jindrova@erasmusacademie.nl

 • Yvonne Benjamins - Coördinator opleidingen Erasmus Academie

  Mw. Y.M. (Yvonne) Benjamins-van den Broek
  Programmacoördinator Hovo
  algemeen, vragen over betalingen, organisatorische vragen
  Kamer M6-19
  Telefoon +31 10 4082465
  E-mail benjamins@erasmusacademie.nl

 • Mw. W. (Wendy) Jansen  
  Programmamanager
  vragen over onderwijs en programmering van cursussen
  Kamer M6-20
  Telefoon +31 10 408 
  E-mail jansen@erasmusacademie.nl