ODISSEI ondersteunt onderzoek naar ongelijkheid in burgerparticipatie

Waarom participeren burgers met een lager sociaal-economische status minder in participatie initiatieven van lokale overheden? Vivian Visser, Willem de Koster en Jeroen van der Waal van de afdeling Bestuurskunde en Sociologie hebben een ODISSEI-subsidie ontvangen om een uniek experiment uit te voeren om deze vraag te beantwoorden.

Innovatief onderzoek

Geïnspireerd door de literatuur over 'diplomademocratieën' en symbolische representatie in het administratieve personeelsbestand. Zullen Visser, De Koster en Van der Waal onderzoeken of congruentie tussen de sociaal-economische status van ambtenaren en burgers ervoor zorgt dat burgers eerder bereid zijn samen te werken met ambtenaren en de lokale overheid. Hiervoor gebruiken ze een origineel vignettenonderzoek in het LISS panel. Dit onderzoek levert een cruciale bijdrage aan ons begrip van democratische (non-)participatie en biedt een startpunt om de ongewenste ondervertegenwoordiging van lagere SES-groepen in de participatieve democratie aan te pakken.

Over het LISS panel

Het LISS panel (Longitudinal Internet studies for the Social Sciences) is een kwalitatief hoogstaand panel, representatief voor de Nederlandse bevolking. Het panel is gebaseerd op een echte waarschijnlijkheidssteekproef van huishoudens, getrokken uit het bevolkingsregister van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bestaat uit 5.000 huishoudens, waarvan ongeveer 7.500 personen van 16 jaar en ouder. Zelfregistratie is niet mogelijk, deelname is uitsluitend op uitnodiging. Huishoudens die anders niet zouden kunnen meedoen, krijgen de beschikking over een eenvoudige computer en internetverbinding.

Over ODISSEI

ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) geeft onderzoekers toegang tot grootschalige, longitudinale dataverzamelingen en innovatieve en diverse nieuwe vormen van data, die kunnen worden gekoppeld aan administratieve data van het CBS. ODISSEI biedt onderzoekers van deelnemende organisaties (zoals de EUR) de mogelijkheid om nieuwe data te verzamelen via het LISS panel, waardoor onderzoekers nieuwe, spannende, interdisciplinaire onderzoeksvragen kunnen beantwoorden en bestaande vragen op nieuwe manieren kunnen onderzoeken.

Universitair Docent
Professor
Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB | 06 83676038 | kooistra@essb.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen