Thuiswerkers voelen zich autonomer en vrijer

Shutterstock

Maakt thuiswerken nu wel of niet gelukkig? En wat waren de voor- en nadelen van verplícht thuiswerken tijdens de lockdown van voorjaar 2020? Indy Wijngaards, onderzoeker bij EHERO, het geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam, legt het uit.

Tijdens de intelligente lockdown van voorjaar 2020 daalde het geluksniveau van de Nederlandse bevolking van een 7,5 naar een 6,3. Dat bleek uit een eerste meting onder duizend Nederlanders uitgevoerd door het Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO).

Geluksafname

Één van de vragen ging over thuiswerken. “Daaruit bleek dat thuiswerkende mensen een minder grote geluksafname meemaakten dan mensen die niet konden thuiswerken”, zegt Indy Wijngaards, onderzoeker bij EHERO. “Dat was vooral te wijten aan het feit dat mensen die niet thuis konden werken ‘aan de frontlinie’ werkten, dus bijvoorbeeld in de zorg of het openbaar vervoer. Het is in te denken dat dit soort werknemers meer angst hadden voor blootstelling aan het virus en zich meer zorgen maakten. Mensen die wel thuis konden werken, ervaarden bovendien de voordelen van bijvoorbeeld de reistijdbesparing.”

Over de langetermijneffecten van thuiswerken tijdens corona vindt Wijngaards het lastig speculeren. “We hebben slechts een keer de survey gedaan, dus we kunnen zelf niet kijken naar de langere termijn. De literatuur over thuiswerken voor corona is waarschijnlijk beperkt relevant, aangezien thuiswerken toen meestal vrijwillig was. En er bovendien is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van thuiswerken tijdens de covid-19 pandemie.”

Gezond privéleven onder druk

Toch kan Wijngaards een aantal resultaten uit de survey noemen die stroken met inzichten uit recente vakliteratuur, zoals de studie “De voor- en nadelen van verplicht thuiswerken tijdens de lockdown”, die dit najaar gepubliceerd werd in het Tijdschrift voor HRM en die uitgevoerd werd in verschillende Europese landen. “In het begin van de coronacrisis liepen thuiswerkers vooral tegen praktische, tijdelijke obstakels aan”, zegt Wijngaards. “Hoe start ik Zoom op, maar ook: hoe geef ik mijn kinderen thuis les.”

Inmiddels lijken thuiswerkers meer structurele nadelen te ervaren. “Dat zijn natuurlijk het gemis van sociaal contact in levenden lijve en de moeilijkheid van het splitsen van werk en privé. Mensen voelen zich vastgeplakt aan het scherm. Uit veel studies blijkt dat het heel belangrijk is om pauzes te nemen en je psychologisch af te sluiten van een taak die je aan het doen was. Een gezond privéleven naast je werk kan daarom nu steeds meer onder druk komen te staan.” Voor wie die laatste nadelen ondervindt, stelde EHERO een aantal tips & tricks op om met thuiswerken om te gaan.

Minder op de vingers kijken

Voordelen van thuiswerken zijn er volgens de studie in HRM ook zeker en vertonen overeenkomsten met de survey van EHERO. “Behalve minder reistijd en meer tijd voor familie, kwam door ook meer gefocust werken uit, minder onderbrekingen en pauze nemen wanneer je wilt. De voordelen gingen heel erg over vrijheid en autonomie. Opvallend was dat vooral Nederlanders blij waren dat ze door thuiswerken minder op de vingers werden gekeken.”

Meer informatie

Meer weten over wat gelukkige medewerkers voor een organisatie kunnen betekenen? Lees hier over ons Executive Program Rendement van Geluk: https://www.eur.nl/eebee/executive-education/liefde-werkgeluk-bevlogenheid/rendement-van-geluk

Vergelijk @count opleiding

• @title