Antieke sterrenkunde

In de cursus Antieke Sterrenkunde in de Praktijk: Van Astrolabium tot Zodiak maken de cursisten in zes bijeenkomsten kennis met enkele sterrenkundige instrumenten en technieken uit de oudheid en leren ze deze zelf toe te passen.

Elke bijeenkomst is als volgt opgebouwd: een inleiding in de vorm van een hoorcollege (eerste uur) gevolgd door de workshop (tweede uur) waarbij de cursisten dan zelf aan de slag gaan met replica’s van de behandelde instrumenten of ander materiaal.

In de colleges komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Kalenders (eeuwigdurende kalender, berekening paasdatum)

• Voorstellingen van de kosmos in de antieke en Islamitische kunst

• Tijdmeting in de oudheid (zonnewijzers)

• De kibla: de bepaling van de gebedsrichting naar Mekka

• De astrolabe: de `tablet’ van de antieke astronoom en astroloog

• De sterrenbeelden: van hemelglobe tot sterrenatlas 

Dr. Rob van Gent

Dr. R. van Gent studeerde sterrenkunde aan d de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1989. Hij was van 1989 tot 1999 werkzaam bij Museum Boerhaave (Leiden) als conservator voor de sterrenkundige collectie. Daarna is hij verbonden geweest aan het Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen in Utrecht. Sinds 2014 is hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekenkunde, zeevaartkunde en de hemelcartografie. 

Inschrijven

Code

1714ER

Data

5, 12, 26 oktober
2, 9, 16 november 2017

Dag en tijd

Donderdag, 10.00 – 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 222,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

6