Cursus Concertant XS

Na enige seizoenen Cursus Concertant in XL formaat, dit seizoen een bescheiden jaargang van drie bijeenkomsten van deze succesvolle serie. Opnieuw treden studenten van de conservatoria van Rotterdam en Den Haag op, die met docent Kees Wisse een aantal muziekstukken haarfifijn voor u uitpluizen.

De drie afleveringen hebben een overkoepelend thema: Wenen. Eeuwenlang was deze stad het kloppend hart van de Habsburgse monarchie en daarmee een van de belangrijkste centra in Europa. Uit de 17e eeuw stamt Heinrich Ignaz Franz von Biber; één van de grootste vioolvirtuozen van zijn tijd die zijn opleiding in Wenen volgde. Zijn beroemdste werk is zijn verzameling Rosenkranzsonaten voor viool en continuo, waarin hij in elke sonate één van de geheimen van de rozenkrans uitbeeldt. Eén van deze briljante sonates staat centraal in de eerste cursusmiddag.

In de tweede aflevering gaan we kijken en luisteren naar één van de late strijkkwartetten van Beethoven. Hij was, naast Mozart de beroemdste muzikale zoon van de stad, die met de strijkkwartetten uit de laatste periode van zijn leven nieuwe en ongekende wegen insloeg.

Tot slot het Wenen van het fin de sciècle. Het was een stad die in architectuur en beeldende kunst bruiste van Jugendstil en Art nouveau. Maar deze stijl vond ook zijn weerslag in de muziek. Bij Mahler vinden we daar iets van terug, maar bij zijn minder bekende tijdgenoot Alexander von Zemlinsky des te meer. Zijn weelderige stijl is bij uitstek de muzikale verpersoonlijking van de Jugendstil. In enkele van zijn prachtige liederen kunt u dat de laatste middag meebeleven. 

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek. 

Inschrijven

Code

1721DR

Data

12 februari
12 maart
16 april 2018

Dag en tijd

Maandag, 13.30 – 16.00

Locatie

Pelgrimsvaderskerk in Delfshaven (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 125,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 3