Themadag: Arabisch leren lezen
Maak in een dag kennis met het arabische schrift

Cursus Arabisch leren lezen (1912RR)

Datum(s)

Datum:
15 oktober 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

Niet alleen Arabisch, ook Perzisch en Urdu bijvoorbeeld, maken gebruik van het Arabische schrift. Dat vormt bepaald een hindernis om aan zo’n taal te beginnen. Omdat het Arabisch geen klinkers schrijft, is het lezen van de taal ook lastiger. De lezer ‘herkent’ de woorden uit het schrift eerder dan dat hij ‘leest wat er staat’. Voor dat herkennen moet je de woorden die er geschreven staan dus eigenlijk al kennen. Arabisch leren lezen kan dus alleen goed wanneer je tegelijkertijd ook de woorden leert. 

Toch is het mogelijk om in het schrift door te dringen zonder eerst kennis te maken met de taal. In het Midden Oosten waren tegenwoordig namelijk grote hoeveelheden westerse leenwoorden rond, die goed herkenbaar zijn: ‘Samsung’, ‘taxi’ en ‘Coca Cola’ bijvoorbeeld. En een Arabisch woord als kebab kunt u ook makkelijk lezen. 

Tijdens mijn vele reizen naar Iran heb ik een collectie aangelegd van uithangborden, winkelruiten, wegwijzers en andere publieke taaluitingen met daarop makkelijk herkenbare woorden in Arabisch schrift. Daarmee kan ik u ‘leren lezen’ zonder ook maar één woord Arabisch te leren. 

De cursus bestaat uit twee dagdelen. In de eerste helft laat ik u kennis maken met het Arabische schrift, leert u de lettervormen en leest u uw eerste straatborden. In de tweede helft wagen we ons aan het ontcijferen van echte ‘Arabische’ teksten en laat ik u kennis maken met de manier waarop in het Arabisch (toch) alle klinkers kunnen worden geschreven. 

  • Over deze themadag

    Tijdens een themadag duikt u samen met de docent de diepte in. De docent heeft een specifiek onderwerp voor u uitgezocht dat zich leent voor een volle studiedag, waardoor u snel maar volledig op de hoogte bent. Tijdens een themadag luncht u altijd gezamenlijk op de campus, samen met de docent. U maakt dan ook informeel met elkaar kennis.

Drs. Richard Kroes

Uw docent

Drs. Richard Kroes woont in Amsterdam en is historicus en archeoloog. Momenteel is hij werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Daarnaast is hij docent in het volwassenenonderwijs op diverse plekken in Nederland, waaronder HOVO Brabant. Zijn specialismen zijn de vroege geschiedenis van de islam, de sji’ietische islam, de kruistochten en alles wat te maken heeft met bijbel en koran.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum:
15 oktober 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier