De nieuwste ontwikkelingen in de bèta-wetenschappen
Hoe hangt het kleine samen met het technologische, en het grote met filosofie?

Cursus De ontwikkelingen in de beta-wetenschappen

Datum(s)

Data: 12, 19, 26 november, 3, 17 december 2019 (let op: laatste bijeenkomst 10-12 is verplaatst naar 17-12)
Dag en tijd: Dinsdag 10.15 – 12.30 uur

€ 205 (incl. BTW)

In deze cursus behandelen we de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek van het bèta veld. We beginnen heel klein (nano-niveau) en eindigen groots (netwerktheorie). Ook beginnen we erg technologisch, en eindigen we eigenlijk in de vraagstukken van de wijsbegeerte. Die gaan namelijk over oneindigheid en het speculeren over mogelijke werelden. Hoe hangt het kleine samen met het technologische, en het grote met filosofie?

In het laatste college komt alles aan bod, wat hier niet onder valt, en kunt u uw eigen vragen inbrengen die docent Ruud Licht zal behandelen.

• College 1: Nano- en DNA-technologie We behandelen bijzondere technieken om structuren op moleculair niveau te manipuleren en te bouwen. Ook de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van DNA-manipulatie (CRISPR).

• College 2: Stamcellen en veroudering Welke soorten stamcel therapieën zijn er dit jaar ontwikkeld? En wat zijn de nieuwste inzichten in het onderzoek naar ouderdomsziektes zoals diabetes en kanker?

• College 3: Hersenen en bewustzijn Wat zijn we dit jaar te weten gekomen over hoe de hersenen functioneren, en hoe ziektes als MS en Alzheimer ontstaan?

• College 4: Cybernetica en ruimtevaart De ontwikkelingen rond de integratie van biologie en technologie, en de recente ontwikkelingen in de astronomie en ruimtevaart

• College 5: Uw eigen vragen over de toekomst van de beta-wetenschappen

Dr. Ruud Licht

Uw docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna was hij onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus Medisch Centrum via diverse onderzoeken naar stamcellen en stamceltherapie. Sinds enkele jaren geeft hij les aan diverse Hovo’s in het land, en op middelbare scholen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Dag en tijd: Dinsdag 10.15 – 12.30 uur