De symfonieën van Beethoven
Een essentiële schakel

Cursus De symfonieën van Beethoven (1822FR)

Current facets (Pre-Master)

Datum(s)

Data
22, 29 januari
5, 12, 19 februari
5, 12, 19, 26 maart 2019


Dag en tijd
Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€310

Deze cursus is een avontuurlijke kennismaking met Beethoven’s negen symfonische meesterwerken. We volgen hem op zijn muzikale tocht langs de klassieke vroege, de robuuste en rebelse middelste en de tot perfectie gerijpte late symfonieën, met natuurlijk de monumentale negende als hoogtepunt.

Een muziekrecensent heeft ooit eens berekend dat er dagelijks op ten minste 14 plaatsen ergens op de wereld een symfonie van Ludwig van Beethoven wordt uitgevoerd. Het geeft wel aan hoe buitengewoon populair en bekend deze muziek is. Maar ook in de muziekgeschiedenis nemen deze negen symfonieën een zeer belangrijke plaats in. Ze vormen een essentiële schakel tussen de klassieke symfonie van de 18e eeuw en de grote romantische symfonie van de 19e eeuw. Met zijn enorme scheppingskracht wist Beethoven de symfonische erfenis van zijn leermeester Haydn en Mozart te koesteren en in de loop der jaren verder uit te bouwen en te ontwikkelen. Het eindstation dat hij als de eerste grote romanticus bereikte met zijn late werken was een grote inspiratiebron voor componisten van symfonieën die na hem kwamen, zoals Mendelssohn, Schumann en Brahms, ja zelfs Bruckner en Mahler.

Drs. Kees Wisse

Uw docent

Drs. Kees Wisse (1961) studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Hij is freelance musicoloog, geeft lezingen, cursussen, concertinleidingen, workshops en schrijft artikelen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
22, 29 januari
5, 12, 19 februari
5, 12, 19, 26 maart 2019


Dag en tijd
Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€310

Startdatum
Tijdsduur
9 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Muziekwetenschap
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier