Cursus De waarheid ligt op het slagveld - Berichtgeving over oorlog (1850-2016) (vervallen)

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1724KR
Datum(s)

1, 8, 15, 22 februari
8, 15, 22, 29 maart
5 april 2018

Donderdag, 13.30 – 16.00

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

 € 310,-

BTW
Inclusief 21% BTW

[Dit programma is vervallen. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden]
Nepnieuws is geen nieuw fenomeen. Het lijkt misschien alsof we meer  en meer misleid worden door politici als Trump of door de media, maar na deze cursus weet u beter: nepnieuws is van alle tijden - en nooit wordt er meer gelogen dan in oorlogstijd. In de Spaanse burgeroorlog verzon de Engelse journalist Claud Cockburn bijvoorbeeld een volledige veldslag om de Republikeinen aan de overwinning te helpen. Voor hem was de Spaanse Burgeroorlog ‘a case worth lying for’.

In deze collegereeks neemt mediahistoricus Pien van der Hoeven de berichtgeving over de grote oorlogen van het eind van de negentiende eeuw tot in onze tijd met u door. We beginnen bij de Boerenoorlog en we eindigen met de actuele situatie in het Midden-Oosten. Welk beeld krijgt het publiek van deze oorlogen en hoe waarachtig is dat beeld? In hoeverre laten journalisten zich op sleeptouw nemen door de krijgsmacht? En wat zijn de effecten van de communicatierevoluties die zich in deze periode hebben voltrokken: vanaf de elektrische telegraaf tot aan Twitter?

Duidelijk wordt wat de impact van amateurfoto’s was in de Boerenoorlog, hoe de gruwelverhalen uit de Eerste Wereldoorlog resoneerden in de Tweede Wereldoorlog, en wat de waarheid is rond de hardnekkige mythe dat de Verenigde Staten de oorlog in Vietnam verloren door toedoen van kritische journalisten. De cursus eindigt in het heden met het propagandabeleid van Islamitische Staat en de toegenomen gevaren voor tegenwoordige oorlogsjournalisten. Zo kunt u aan de hand van historische voorbeelden de hedendaagse berichtgeving over oorlogen in een nieuw daglicht plaatsen. 

Dr. R. van der Hoeven

Dr. R. van der Hoeven is historicus en mediaspecialist. Zij is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van NRC Handelsblad. Zij was verbonden aan de afdeling Journalistiek van de RUG en heeft ook gedoceerd aan de afdeling Geschiedenis van de UvA en de EUR. Momenteel werkt zij aan een bij Prometheus te verschijnen boek, De zeepfabriek en andere oorlogsmythes. Journalistiek en propaganda in oorlogstijd. 

Deze cursus is een herhaling van de gelijknamige cursus uit 2016-2017.

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1724KR
Datum(s)

1, 8, 15, 22 februari
8, 15, 22, 29 maart
5 april 2018

Donderdag, 13.30 – 16.00

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

 € 310,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
9 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Media en communicatie | Geschiedenis
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

[Dit programma is vervallen. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden]