Duizend jaar Europese cultuur
Deel 5: 1800 – 1900

Cursus Duizend jaar Europese cultuur (1921AR)

Datum(s)

Data: 27 januari, 3, 10, 17 februari, 2, 9, 16, 23, 30 maart en 6 april 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€380 (incl. BTW)

Zoals de Brexit duidelijk maakt, is het begrip ‘Europa’ een heet hangijzer. Bestaat er zoiets als een Europese ideeëngeschiedenis, een Europese cultuur? Hoe heeft duizend jaar geschiedenis vorm gegeven aan Europa?

Na de val van Napoleon zetten conservatieve afgevaardigden op het Congres van Wenen in 1815 de klok terug naar het Europa van vóór de Franse Revolutie. De grootmachten herzien de staatkundige kaart en vormen het Concert van Europa, dat de hele negentiende eeuw garant staat voor een gewapende vrede. Het onrustige continent raakt in de ban van nationalisme, liberalisme en revoluties. Italië ten tijde van Garibaldi en Duitsland onder Bismarck ronden    met succes een eenwordingsproces af. Voortschrijdende industrialisatie gaat gepaard met technische  vindingen,  aanleg  van  spoorwegen  en  ondanks  sociale  wantoestanden  stijging van de algemene levensstandaard. Tegen het einde van de eeuw verdelen de Europese naties de wereld in koloniale rijken. Londen, Parijs, Brussel, Berlijn en Wenen groeien uit tot metro- polen met brede boulevards en grootse gebouwen in neostijlen. Nieuwe inzichten als evolutionisme en positivisme en filosofen als Hegel, Marx, Schopenhauer en Nietzsche ondermijnen traditionele opvattingen. Uiteenlopende stromingen als Romantiek, Realismeen Impressionisme drukken een stempel op kunst en cultuur. In de muziek gloriëren componisten als Schubert, Chopin, Verdi en Mahler.

  • Over deze leergang

    Verschillende docenten werken samen in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1800. Deze cursus over de periode 1800 - 1900 is het vijfde deel van een zesdelige leergang. In het najaar van 2020 wordt het zesde, en laatste deel gegeven.  Elk onderdeel van de leergang behandelt een afgeronde periode en is zo opgezet dat u over meerdere jaren de hele leergang kunt volgen, maar ook elk onderdeel apart. Specifieke voorkennis is niet vereist.

Simon Burgers

Drs. Duco Burgers is germanist en pianist, drs. Simon Burgers is componist en neerlandicus, drs. Han van der Horst is historicus en publicist, drs. Nelleke Kan – van Dishoeck is kunst- historicus en verzorgt cursussen, lezingen, reizen en excursies, dr. Baukje Prins is filosoof en publicist.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 27 januari, 3, 10, 17 februari, 2, 9, 16, 23, 30 maart en 6 april 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€380 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier