Ethiek en media - Tussen macht en verantwoordelijkheid
De grenzen van de vrijheid van meningsuiting en in de morele dilemma’s in de klassieke journalistiek.

Cursus Ethiek en Media (1912QC)

Datum(s)

Data: 29 oktober, 5, 12, 19 november 2019

Dag en tijd: Dinsdag 19.00 – 21.00 uur

Locatie: Erasmus University College, Blaak 

Kosten

€ 170 (incl. BTW)

Als moderne burgers leven we in een ‘mediacratie’: een samenleving waarin de wetmatigheden van de media (‘medialogica’), beeldvorming en de publieke opinie een belangrijke rol spelen.   

In een tijd van nepnieuws, algoritmen en filterbubbels is de kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie en communicatie een belangrijk thema. Daarnaast is er sprake van toenemende    commercialisering en vervaging van grenzen tussen genres; de afstand tussen nieuws- en actualiteitenprogramma’s en entertainmentprogramma’s wordt kleiner. Deze ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie dwingen tot permanente reflectie. De media-ethiek houdt zich bezig met vragen als: wanneer schokkende beelden uitzenden? Welke nieuwe kwesties dienen zich aan in het digitale tijdperk? Waar liggen de grenzen van de persoonlijke levenssfeer? Meer algemeen: waar liggen de morele grenzen van de vrijheid van meningsuiting? Welke morele kwesties dienen zich aan in de wereld van de    reclame en in de communicatie tussen overheden, organisaties, bedrijven en burgers?

De cursus biedt inzicht in de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en in de morele dilemma’s in de klassieke journalistiek.   

 

Literatuur (aanbevolen)

Evers,H. (2012), Media-ethiek. Morele dilemma’s in journalistiek, communicatie en reclame,Noordhoff Uitgevers Groninge

  • Over ons avondonderwijs

    Hovo Rotterdam geeft haar avondonderwijs op het Erasmus University College (EUC), in hartje Rotterdam. Het EUC is een spectaculair gebouw dat voorzien is van de meest moderne techniek.

    Het EUC ligt zeer centraal nabij Blaak, waar treinen, trams en metro’s stoppen. Hierom raden wij u aan om met het openbaar vervoer hier naartoe te reizen. Hier leest u hoe u daar komt.

Hovo docent Huub Evers

Uw docent

Dr. Huub Evers was van 1980 tot 2012 hoofddocent en lector media-ethiek aan Fontys    Hogeschool Journalistiek Tilburg. Tegenwoordig is hij lid van de Raad voor de Journalistiek    en de commissie Ernstige Schade van het Commissariaat voor de Media. Daarnaast is hij    extern ombudsman van regionaal dagblad De Limburger.           

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.          

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl  

Telefoon: 010-408 2465       

Datum(s)

Data: 29 oktober, 5, 12, 19 november 2019

Dag en tijd: Dinsdag 19.00 – 21.00 uur

Locatie: Erasmus University College, Blaak 

Kosten

€ 170 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Media en communicatie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier