Filosofie en Spiritualiteit
Hernieuwde aandacht voor een oorspronkelijke relatie

Cursus Filosofie en Spiritualiteit (1824MR)

Datum(s)

Data
14, 21, 28 maart
4, 11, 18 april 2019

Dag en tijd
Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€222 (incl. BTW)

De moderne cultuur kan op indrukwekkende verworvenheden bogen, zoals wetenschap, technologie, organisatiekunde, democratie en rechtsstaat. Tegelijk bestaat er een diffuus gevoel van onbehagen, over de kilte en kaalheid van het moderne bestaan, over de overmaat aan nuts- en efficiencydenken, over het tekort aan oriëntatie te midden van een overvloed aan kennis, en wordt er zelfs over een zincrisis van de moderne cultuur gesproken. Maar om die oriëntatie en zin was het in de filosofie als zoeken naar `wijsheid’ oorspronkelijk begonnen.

De vraag is hoe die oorspronkelijke oogmerken van de filosofie (`wijsheid’, zinervaring, oriëntatie, innerlijke vorming en verdieping, ontwikkeling van spirituele en normatieve sensibiliteit) buiten beeld konden raken, hoe überhaupt onze cultuur aan spirituele bloedarmoede kon gaan lijden. Maar hoe ook, het besef begint door te dringen dat de spirituele, ideële en existentiële dimensies van het menselijk bestaan te zeer veronachtzaamd zijn en een eerherstel verdienen.

Vanuit deze actualiserende belangstelling zal de eigen westerse traditie op haar spirituele bronnen bevraagd worden en zal het gesprek met andere grote spirituele tradities worden aangegaan. Daarnaast zal gepeild worden wat onder meer de schoonheidsleer, de psychotherapie alsmede nieuwe ontwikkelingen in de natuurbeschouwing aan spirituele hulpbronnen bevatten en zal naar denkmiddelen als voertuig van spirituele ervaring gezocht worden zoals het symbool (`chiffre’) en de metafoor

Hovo docent Koo van der Wal

Uw docent

Prof.dr. Koo van der Wal is emeritus hoogleraar en oud-decaan van de faculteit Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
14, 21, 28 maart
4, 11, 18 april 2019

Dag en tijd
Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€222 (incl. BTW)

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Voertaal
Nederlands
Externe link
Komt u in aanmerking voor een korting via het Reductiefonds? Check het hier.

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier