Cursus Geschiedenis van de Kruistochten

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1712KR
Datum(s)

31 oktober 2017
7, 14, 21, 28 november 2017
Dinsdag, 10.00 – 12.30 uur

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 186,-

BTW
Inclusief 21% BTW

Elk jaar opnieuw eist wel een van de Arabische politieke leiders een westers excuus voor het onnoemelijke leed dat de moslims negen eeuwen geleden is aangedaan tijdens de Kruistochten. Omgekeerd wordt het woord ‘kruistocht’ in het Westen positief gebruikt, zoals in de opmerking dat we ‘een kruistocht tegen de armoede’ moeten organiseren.

Dat deze interpretaties botsen, bleek wel toen president Bush opriep tot een ‘kruistocht tegen het terrorisme’ en in één klap alle potentiële steun van Arabische staten verspeelde. Wat destijds gebeurde, kan nog steeds actueel zijn. In deze cursus behandelen we de geschiedenis van de Kruistochten, een onderwerp dat niet alleen nog steeds tot de verbeelding spreekt, maar ook razend gecompliceerd is. Er zijn meer kruistochten in Europa gehouden dan in het Midden-Oosten, maar gezien de actualiteit besteden we aan die laatste groep wel de meeste aandacht.

We beginnen met de redenen die de Europeanen hadden om zo ver van huis op veroveringstocht te gaan. Daarnaast komt natuurlijk ook de uitstekende samenwerking aan bod tussen christenen en moslims, de bijna-bekering tot het christendom van de islamitische moordsekte van de Assassijnen, het kannibalisme van de christelijke ridders, de vaak onderbelichte rol van de Mongolen, Byzantijnen en Armeniërs en tot slot de bijna jaarlijkse kruistochten tegen medechristenen die niet eens ketters waren, maar brave onderdanen van de paus. ‘De Kruistochten’ wordt een cursus vol verrassingen. 

Drs. Richard Kroes

Drs. R. Kroes woont in Amsterdam en is historicus e en archeoloog. Momenteel is hij werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Daarnaast is hij docent in het volwassenenonderwijs op diverse plekken in Nederland. Zijn specialismen zijn de vroege geschiedenis van de islam, de sji’ietische islam, de kruistochten en alles wat te maken heeft met de Bijbel en de Koran.

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1712KR
Datum(s)

31 oktober 2017
7, 14, 21, 28 november 2017
Dinsdag, 10.00 – 12.30 uur

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 186,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.