Cursus Gezondheidspsychologie

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1724JR
Datum(s)

11, 18 januari,
1, 8, 22 februari
1, 8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 10.00 - 12.30

 

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 310,- (incl. BTW)

BTW
Exclusief 21% BTW

De rol van de psyche in het lichamelijk proces

Het bio-psycho-sociaal model stelt dat er een duidelijke interactie is tussen de psyche van de mens, zijn sociale omgeving en het functioneren van het lichaam. Voorts is het inmiddels ook duidelijk geworden dat lichaamsprocessen op hun beurt weer een invloed kunnen hebben op de psychische gesteldheid van de mens.

Zo blijkt bijvoorbeeld een derde van de sterfgevallen aan kanker aan gedragsfactoren te kunnen worden toegeschreven, leidt stress tot een verhoogde kans op infecties en vatbaarheid voor virussen en resulteren psychologische interventies in sommige gevallen in een aantoonbare verbetering van lichamelijke functies. Anderzijds blijken mensen met lichamelijke ziektes vaker depressief te zijn; is dat oorzaak of gevolg? Hoe zit deze wisselwerking in elkaar?

Het veld van de gezondheidspsychologie richt zich op de bestudering van dit snijvlak van lichaam en geest met behulp van een open geest en wetenschappelijke methoden. In deze cursus wordt de relatie tussen lichaam en geest besproken. Na een korte inleiding in de psyche van de mens worden verschillende lichamelijke processen besproken, en dat met name de rol van de psyche hierin. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij normale lichamelijke processen als bij ziekteprocessen zoals hart- en vaatziekten, stress, kanker en pijn. 

 

Dr. Andreas Wismeijer

Dr. A.A.J. Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn. 

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur

Factsheet

Type
Cursus
Code
1724JR
Datum(s)

11, 18 januari,
1, 8, 22 februari
1, 8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 10.00 - 12.30

 

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 310,- (incl. BTW)

BTW
Exclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
9 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.