Hechting: Samen veilig
De duurzame emotionele relatie tussen kind en opvoeder

Cursus Hechting: Samen veilig (1934BD)

Datum(s)

Datum: 18 en 22 juni 2020

Dag en tijd: donderdag en maandag, 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€ 78 (incl. BTW)

Hoe wij omgaan met onze sociale wereld wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door de vroege leerervaringen die wij hebben gehad met onze ouders of verzorgers. Dit wordt hechting genoemd: de duurzame emotionele relatie tussen een kind en de opvoeders. De hechting ontstaat wanneer het kind leert in welke mate de opvoeders betrouwbaar en beschikbaar zijn wanneer het kind troost nodig heeft. Opvoeders kunnen bijvoorbeeld heel attent en sensitief reageren door een verdrietig kind te knuffelen en te ondersteunen. Maar ouders kunnen een verdrietig kind ook negeren, of zelfs straffen omdat ze huilen. Ook kan een ouder té beschermend zijn, waardoor het kind onvoldoende leert op eigen benen te staan.

Deze vroege ervaringen met de opvoeders vormt de blauwdruk waarmee wij vervolgens onze sociale relaties vormgeven. De hechtingsstijl die iemand heeft ontwikkeld in de kindertijd komt dus op latere leeftijd tot uiting in hoe iemand omgaat met relaties, conflicten, vriendschappen en kritiek.

Tijdens deze cursus gaan we hechting in detail bekijken. We maken kennis met de verschillende hechtingsstijlen (zoals veilig gehecht, vermijdend gehecht, afhankelijk gehecht), leren welke hechtingservaringen leiden tot een bepaalde hechtingsstijl en leren de symptomen herkennen van de verschillende hechtingsstijlen. Ook gaan we kijken hoe hechting zich uit in het sociale gedrag van kinderen én volwassenen.

Een cursus waarvan je wilde dat je ouders hem ooit hadden gevolgd!

dr. Andreas Wismeijer

Uw docent

Dr. Andreas Wismeijer is psycholoog en als onderzoeker/docent verbonden aan Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit. Hij is gepromoveerd op de psychologie van geheimen en gespecialiseerd in persoonlijkheid.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum: 18 en 22 juni 2020

Dag en tijd: donderdag en maandag, 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€ 78 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Psychologie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier