Cursus Heeft ons Nederlands een taaie levenskracht? (vervallen)

Code
1721CR
Datum(s)

5, 12, 19 februari 2018
5, 12, 19, 26 maart 2018

Maandag, 13.30 – 16.00 uur

Campus Woudestein, Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

€266,-

BTW
Inclusief 21% BTW

[Dit programma is vervallen. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden]

Deze cursus is een bespreking van enkele aspecten van taal en talen die onze opvattingen over de eigen taal nuanceren en ons dichter bij een antwoord brengen van de centrale vraagstelling. De aspecten die we behandelen zijn:

Taalverandering onze woordenschat verandert al in twee generaties;  hoe verder we in het verleden gaan, hoe minder we van de taal begrijpen
Leenwoorden vreemde woorden worden bij ons "warm en gastvrij ontvangen" zegt Van der Sijs. Ook veel oude woorden blijken van vreemde herkomst
Purisme met het oprukkende Engels vraagt menigeen zich af of we geen Nederlandse woorden hebben voor sale, song, enz. Nog algemener: moet onze taal niet gezuiverd worden van al die "vreemde smetten"?
Taalopvattingen Italiaans klinkt mooi, Duits weer niet en Frans zou heel nauwkeurig zijn. De Engelse versie van een roman is véél beter...
Dode talen Grieks en Latijn leert geen kind als moedertaal. Er zijn honderden talen verdwenen. Het Etruskisch was na twee generaties door het Latijn verdrongen
Taalvergelijking De talen van Scandinavië lijken op elkaar. Dat is geen toeval; ze zijn verwant. Maar historisch en vergelijkend onderzoek kan Russisch aan Nederlands verbinden.

Kortom: de constante die we meestal een taal toeschrijven is niet zo stevig als we wel eens denken. Heeft ons Nederlands een taaie levenskracht?

Jan Postema MA

J. Postema MA studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Vrij leergangen in Amsterdam en werkte vele jaren als leraar Nederlands een middelbare scholen. Geïnteresseerd in de diversiteit van talen ging hij Fins studeren aan de universiteit van Groningen en werd master in de Finoegrische talen en culturen.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1721CR
Datum(s)