Cursus Het Franse lied - Van Berlioz tot Jacques Brel

6, 13, 20 februari 2018
6, 13 maart 2018

Dinsdag, 13.30 – 16.00 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW

Mélodie noemde de meeste Franse componisten het simpelweg: een lied voor een zangstem met begeleiding van piano. Het bloeide op in de tweede helft van de 19e eeuw in navolging van het in Duitsland uiterst populaire lied. Maar daarmee houdt de vergelijking eigenlijk wel op, want de Franse mélodie heeft zijn geheel eigen charme, uiteraard inherent aan de Franse cultuur en taal.

Waar het begon als afgeleide van de luchtige Franse opera-aria’s groeide het met prachtige teksten van dichters als Verlaine en Baudelaire uit tot een vorm van vocale kunst van de hoogste kwaliteit. Grote componisten hebben hun mélodies geschreven, waaronder Berlioz, Bizet, Fauré, Chausson en wellicht de grootste Franse liedcomponist ooit: Henri Duparc. Met de intrede van het impressionisme onder componisten als Debussy en Ravel, krijgt het lied een nog intensere en poëtischer lading. En ook de 20e eeuw heeft een rijke oogst aan prachtige liederen.

Deze cursus biedt een overzicht van de mooiste werken uit de Franse liedkunst. Ze worden beluisterd en in tekst en melodie uitgelegd in het licht van de muzikale en literaire stromingen van de tijd waarin ze zijn geschreven. Natuurlijk ligt de nadruk op de periode 1850 – 1920, maar ook de tijd ervoor, waarin het Franse lied ontstond, krijgt aandacht, alsook het lied van de 20e eeuw. Het slot van de cursus besteedt aandacht aan de lichte muze. Want als in geen ander land is het lied van de lichte muziek in Frankrijk uitgegroeid tot een kleinkunst van ongekende schoonheid zoals de liederen

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1722FR
Datum(s)

30 januari 2018
6, 13, 20 februari 2018
6, 13 maart 2018

Dinsdag, 13.30 – 16.00 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
6 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Muziekwetenschap

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.