Cursus Het Nederlandse Maritieme Cluster

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1722NR
Datum(s)

6, 13, 20 februari
6, 13, 20, 27 maart 2018

Dinsdag, 10.00 - 12.30

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€266 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW

Van Maasvlakte tot Werkendam: basis van het nationale DNA

Als we het hebben over het nationale DNA, dan gaat het vaak over polderen en de strijd tegen het water. Het westen van Nederland is gevormd door de waterbouw en de kustverdediging die vooral na de watersnoodramp in 1953 is verrezen—de Deltawerken—is een belangrijk visitekaartje voor het maritieme cluster.

In 2005 wordt bij een soortgelijke ramp zoals de Watersnoodramp (1953) door New Orleans in 2005 Nederlandse deskundigheid ingehuurd. Over de hele wereld is de maritieme sector actief, met mooie paradepaardjes als de bouw van het verbrede Suezkanaal, de eilanden bij Dubai of de rol bij de vergroting van het Panamakanaal. De watersector is niet voor niets één van de topsectoren van ons land.

Deze collegereeks behandelen wij het Maritieme Cluster in Zuid-Holland, zwaartepunt van de maritieme industrie in ons land. Wij geven een overzicht van de structuur van het cluster, van de economische betekenis van het cluster, van de ruimtelijke relaties en zwaartepunten, maar zullen ook enkele verdiepingen aanbrengen in sleutelsectoren, zoals de natte waterbouw, de offshore en de gespecialiseerde toeleveranciers. Daarnaast behandelen wij het beleid om de sector ook in de toekomst op topniveau te houden. Tenslotte wordt een toekomstvisie naar deze sector gepresenteerd: wat kan verwacht worden van de sector door de grote onzekerheden op gebieden als klimaat, wereldhandel, geopolitieke spanningen.

In deze serie van 7 colleges presenteert een keur van onderzoekers uit de universitaire wereld en uit het maritieme cluster diverse aspecten van de sector. Deze collegereeks is interessant voor belangstellenden in de achtergronden van succesvolle sectoren uit de Nederlandse economie: wat is het geheim? Maar ook voor een ieder die meer wil weten op een sector waar we nog ouderwets trots op kunnen zijn! 

Dr. Bart Kuipers e.a.

Dr. B. Kuipers, economisch geograaf, is werkzaam als senior onderzoeker bij RHV, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft ervaring van ruim twee decennia in het onderzoek naar zeehavens, goederenvervoer, ruimtelijk- logistieke organisatie en binnenhavenontwikkeling, opgedaan bij het Ministerie van V&W, de TU Delft, TNO en de Erasmus Universiteit. 

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1722NR
Datum(s)

6, 13, 20 februari
6, 13, 20, 27 maart 2018

Dinsdag, 10.00 - 12.30

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€266 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
7 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Economie
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.